AB Konseyi Başkanı Micheal'dan 'üyelik' açıklaması

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
AB Konseyi Başkanı Micheal'dan 'üyelik' açıklaması

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Birliği ülkelerine seslenerek '2030’a kadar yeni üyelerin kabulü için hazır olun' çağrısında bulundu.

Slovenya’da katıldığı bir forumda konuşan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'ye üyelik süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

'YENİ ÜYELER İÇİN HAZIR OLUN'

Üyelik başvurularına dikkat çeken Michel, “Avrupa Birliği 2030’a kadar yeni üyeleri kabul etmek için hazır olmalı. Bu çok hırslı bir şey ama gerekli. Zaten bu durum ciddi olduğumuzu gösteriyor” dedi.

'GENİŞLEMEK İÇİN YENİLİK ŞART'

Avrupa Birliği’ne üye olmak isteyen ülkelerin iç politikalarında bağımsız yargı, organize suçla ve yolsuzlukla mücadele gibi konularda reformların yapılması gerektiğini belirten Michel, Avrupa Birliği’nin genişlemesi için bazı yeniliklerin de uygulanması gerektiğini söyledi.

6 ÜLKENİN ÜYELİĞİ GÖRÜŞÜLECEK

Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan’ın Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde farklı aşamalarda olduğu belirtiliyor. Avrupa Birliği Komisyonu’nun gelecek ekim ayında birliğe üye olmak isteyen ülkelerin kabulü hakkında bir toplantı düzenlemesi bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ

1987 yılında AB'ye tam üyelik başvurusunda bulunan Türkiye, 1999 yılında aday olarak kabul edilmiş, 2005 yılında da tam üyelik müzakerelerine başlamıştı. Müzakere süreçlerinde inişli çıkışlı 18 yıl geride kalırken, İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili krizin çözülmesi Türkiye'yi AB ilişkilerinde yeniden iyimser bir döneme soktu.

Hem Ankara’dan hem de Brüksel ile Avrupa başkentlerinden, ilişkilerin geleceğine dair olumlu açıklamalar yapıldı.

'OLUMLU BİR KANAAT HAKİM'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi dönüşünde, uçakta gazetecilerin sorduğu "AB ile ilişkilerde yeni sayfa açılacak mı?" sorusuna, "Olumlu bir kanaat hakim. Türk ekonomisine çarpan etki yapacak Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerini de hızlandıracağız. Vize serbestisinde de mesafe alacağımıza inanıyorum.” demişti.

Haziran ayındaki AB zirvesinde ise Birlik, Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Avrupa Komisyonu'ndan Türkiye ile ilgili bir rapor hazırlamasını talep etmişti.

Raporda; Türkiye’nin AB’ye giriş sürecinde bir aday ülke, bir NATO müttefiki ve güvenlik, ticaret, ekonomik ilişkiler, göç konularında kilit bir ortak olmaya devam ettiğini belirtilirken; Türkiye’nin demokratik değerler, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı duymasının ve de AB yasaları, ilkeleri ile yükümlülüklerine uymasının beklendiğine vurgu yapıldı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...