Rusya örtülü operasyon başlattı: Afrika’yı Wagner’le işgal planı

- Güncelleme:
Rusya örtülü operasyon başlattı: Afrika’yı Wagner’le işgal planı

Dünya Haberleri

Afrika’nın geleceği yeniden yazılıyor ve bu safhada Rusya güçlü bir aktör olarak kıtanın kalbine yerleşme hedefine yürüyor

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Küresel güçlerin tarihî sömürge sahası Afrika’da kartlar yeniden karılıyor. ABD bir yandan Pasifik ve Doğu Avrupa’daki gücünü pekiştirirken diğer yandan Afrika pazarını da tamamen Çin ve Rusya’ya kaptırmama mücadelesi veriyor. Uzmanlar, Afrika’da Wagner’in örtülü operasyon (Cover Action) aracı olduğunu belirtiyor. Rusya’nın Wagner üzerinden Afrika’yı dizayn hamlesi yeni bir sıkıntının başlangıcı olarak yorumlanırken bu büyük çaplı hesabı Türkiye’nin, Libya cephesinde bozduğu ve Wagner’in kurulduğu günden itibaren tek yenilgisini Türkiye’den aldığı kaydediliyor.

Gazetemize özel değerlendirmelerde bulunan Rusya Uzmanı Tuğrul Çamaş “Afrika’daki değişim ve hareketliliği Ukrayna savaşından bağımsız görmemeliyiz” hatırlatmasında bulundu. Çamaş “Afrika’da artan millî uyanışı ve Büyük Afrika idealini boğmak adına küresel güçlerin harekete geçtiği çok açık. Afrika şu an yeni bir alan kapma ve nüfuz savaşının tam göbeğinde. Afrika’nın geleceği yeniden yazılıyor ve bu safhada Rusya güçlü bir aktör olarak Afrika’nın kalbine yerleşme hedefine yürüyor. Bu bir geçiş dönemi ve bir sonraki adım Rus istihbaratının yetiştirdiği elemanlar Afrika’yı yönlendirecek aktörler hâlini alacak ve ciddi inisiyatif üstlenecek” dedi.

Tuğrul Çamaş, geçtiğimiz haftalarda yaşanan Wagner isyanı sırasında Kremlin ve Wagner lideri Prigojin arasında bir takım yeni imtiyaz anlaşmaları yapıldığı kanısında. Çamaş, bir yandan merkeze yakın unsurları Savunma Bakanlığına bağlanan Wagner’in diğer yandan Afrika’da önünün daha da fazla açılması ile birlikte Polonya sınırına taşınıp oradaki askerî etkinliğini artırmasını da bu iddiasına delil olarak sunuyor. Çamaş’ın bir diğer önemli tespiti ise 2013 yılında “Slavyanskiy Korpus” yani Slav  kolordusu adıyla Hong Kong’a kayıtlı bir özel şirket olarak kurulan paramiliter yapının, Polonya ve Afrika bandına konuşlandırılması. Bu gelecek dönem yaşanabilecek çok uluslu askerî çekişme ve muhtemel çatışma hatlarının da belirginleşmesi anlamı taşıyor. Daha önce Suriye, Libya, Ukrayna-Kırım cephelerinde aktif olarak kullanılan Wagner’in bundan sonraki sıcak hat mücadelesinde resmî ordu varlığına ihtiyaç duyulmadan Rusya’nın çıkarlarını koruyup koruyamayacağı ve Batı ile doğrudan çatışma ihtimalini ortadan kaldırıp kaldırmayacağı merak konusu.

YENİ MİSYON BİÇİLDİ

Rusya’da eğitim gören ve Rus ordusunda da bir süre görev yapan Azerbaycan asıllı akademisyen Toğrul İsmail “Bu gruba şimdi yeni bir misyon biçildi. Yarı bağımsız nitelik kazandı ve ciddi anlamda Kremlin’i hedef alan isyanı sonrası yeni rüşvetler verilerek susturuldu. Şu an Rusya merkezî yönetiminin, kapatıyorum dese dahi faaliyetlerine son veremeyeceği bir hüviyet kazandı. Wagner’in 30 bin militanının 300 bin kişilik Rus ordusundan daha etkili olduğunu Rostov ayaklanması çok açık gösterdi. Her ne kadar Rostov’dan merkezi gücünü Polonya’ya kaydırsa da esas güç alanı olarak Afrika bu silahlı yapıya verildi. Kıtada var olan pozisyonu daha da güçlendirildi. Çekirdeğini askerî istihbaratın şekillendirdiği Wagner ayrıca başta Venezuela olmak üzere Latin Amerika’da da aktif güç durumunda. Baltık ülkelerine canlı tehdit teşkil etmeleri de bir diğer onlara biçilen bir diğer misyon. Şu an istihbarat marifetiyle, tüccar, mülteci ve benzer görünüm altında Polonya’ya sızıyorlar. Polonya-Belarus arasındaki Brest sınır koridorunda 80 kilometrelik alan tamamen kendilerine tahsis edildi” ifadelerine yer verdi. 

KITAYI BEKLEYEN YENİ RİSK

Afrika’nın Batı sömürgeciliğinden kurtulma girişimlerini takdirle izlediğini vurgulayan Prof. Dr. Toğrul İsmail “Rusya ile işbirliği Afrika için yeni ve belki daha büyük bir risk. Çünkü Rus devlet geleneği sadece silah ve ham sömürü geçmişi ile bilinir. Diplomasi kartını kullanmayan Rus devlet geleneği Libya, Suriye ve Ukrayna krizlerinde de bir kere daha kendisini gösterdi. İmkân buldukları takdirde Afrika madenlerini en az Batılı sömürgeciler kadar vahşice yağmalayacaklar. Ruslar, ticari elastikiyet ve pazarlık niteliği olmayan bir millet. Her durumda askerî çözümü dayatan yapıları ile Afrika ülkelerine daha trajik bedeller ödetebilirler” uyarısında bulundu.Afrika’nın Batı sömürgeciliğinden kurtulma girişimlerini takdirle izlediğini vurgulayan Prof. Dr. Toğrul İsmail “Rusya ile işbirliği Afrika için yeni ve belki daha büyük bir risk. Çünkü Rus devlet geleneği sadece silah ve ham sömürü geçmişi ile bilinir. Diplomasi kartını kullanmayan Rus devlet geleneği Libya, Suriye ve Ukrayna krizlerinde de bir kere daha kendisini gösterdi. İmkân buldukları takdirde Afrika madenlerini en az Batılı sömürgeciler kadar vahşice yağmalayacaklar. Ruslar, ticari elastikiyet ve pazarlık niteliği olmayan bir millet. Her durumda askerî çözümü dayatan yapıları ile Afrika ülkelerine daha trajik bedeller ödetebilirler” uyarısında bulundu.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...