Wagner'den kritik karar: Belarus'tan çekiliyorlar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Wagner'den kritik karar: Belarus'tan çekiliyorlar

DÜNYA Haberleri

Rus paralı asker grubu Wagner'in Belarus'tan çekilmeye başladığı bildirildi. ISW adlı araştırma kuruluşu, 500-600 kişiden oluşan ilk grubun otobüslerle Belarus'u terk ettiklerini duyurdu. Wagner'in Belarus'taki varlığı komşu Polonya'nın sınıra 10 binden fazla asker konuşlandırmasına neden olmuştu.

Rus paralı asker grubu Wagner’in Belarus’tan çekilmeye başladığı bildirildi. Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) Rus bir kaynağa dayandırdığı raporuna göre Rus paralı asker grubu Wagner, Belarus’tan çekilmeye başladı.

ISW, ilk Wagner grubunun Belarus’tan otobüslerle ayrıldığını belirtti. 500-600 kişilik ilk grubun ülkeden ayrılmasıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Wagner grubu lideri Yevgeni Prigozin’in yaptıkları anlaşmasının bir parçası olduğu ifade edildi.

Wagner'in yeni hedefinin neresi olacağına dair bir bilgi paylaşılmadı.

Wagner’in Belarus’taki varlığı, komşusu Polonya’da gerilime neden olmuştu. Polonya, Belarus sınırına 10 binden fazla asker sevk etme kararı almıştı.

AFRİKA’DAN RUSYA’DA DARBEYE

Wagner grubu, Suriye ve Afrika ülkelerinden uzun süre Rusya adına askeri faaliyetlerde bulunuyor. Rusya’nın 2022’nin Şubat ayında Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonlarına da katılan Wagner, çatışma hattında başarılı faaliyetleriyle dikkat çekti.

Ukrayna’daki savaş süresince Rusya ordusu yönetimiyle sorunlar yaşayan Wagner lideri Prigozin, sık sık yayınladığı videolarla Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ve Savunma Bakanı Sergei Şoygu’yu hedef alıyordu.

Prigozin, 23 Temmuz’da ‘’hain’’ ve ‘’yolsuzluğa’’ bulaşmış bir grubun elinde olduğunu iddia ettiği yönetimi değiştirmek için darbe girişiminde bulunmuştu. Ukrayna’daki cephelerden ayrılan Wagner mensupları, Prigozin’in öncülüğünde Rusya topraklarına girmiş ve Krasnodar şehrini ele geçirmişti.

Başkent Moskova’ya doğru ilerleyen Wagner birlikleri, Rus ordusuyla çatışmaya girmiş ve orduya ait çok sayıda hava aracını düşürmüştü.

Wagner, sonrasında ilerlemesini durdurarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme gerçekleştirmeye karar vermişti. Taraflar arasındaki görüşmeler sonrasında Wagner, Belarus topraklarına çekilmeye karar vermişti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...