BM uyardı: 4 milyon Ukraynalı ülkeden kaçabilir

BM uyardı: 4 milyon Ukraynalı ülkeden kaçabilir

DÜNYA Haberleri

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askerî harekâtın ardından BM, Ukrayna’da durumun daha da kötüleşmesi hâlinde 4 milyon kadar sivilin göç edebileceğine dikkat çekti.

M. EMİN ARVAS

Rusya’nın geniş çaplı işgal harekâtının hızı, Ukrayna ordusunun sert direniş göstermeye başlamasıyla kesildi. Bombardıman altındaki siviller ise bulabildikleri her imkânla ülkeden kaçmaya çalışıyor. Binlerce sivil, Lviv şehrinden trenlerle Polonya’ya kaçtı. Görgü şahitleri, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in seferberlik ilan ettiği ülkede yetkililerin, 18 ila 60 yaşındakilerin ayrılmalarına müsaade etmediğini ve onlardan trenlere binen aileleriyle vedalaşmalarını istediklerini ifade etti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) de işgalin başlamasından bu yana Ukrayna’da 368 bin kişinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi. BMMYK Sözcüsü Shabia Mantoo “Uluslararası sınırlara doğru ve bu sınırlar arasında büyük hareketlilikler rapor ediliyor. Durum çok akıcı ve saat başı değişiyor” dedi. BM, Ukrayna’da durumun daha da kötüleşmesi hâlinde 4 milyon kadar sivilin ülkeden kaçabileceği uyarısında bulundu.

BİR KADIN ÖLDÜ

Ukraynalılar arasında, Polonya’ya girebilmek için sıfır derecenin altındaki soğukta sınırda 25 saat bekleyenler var. Çıkan arbedede Ukraynalı bir kadın öldü. Romanya ve Slovakya sınırlarında da benzeri görüntüler yaşanıyor. Ukraynalıların Slovakya’ya giriş yaptığı Vysne Nemecke sınır kapısında yaşanan yoğunluk sebebiyle girişler en az 10 saat sürüyor. Slovakya hükûmeti, günde 10 binden fazla Ukraynalının giriş yapması üzerine olağanüstü hâl ilan etti.


Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...