Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM kürsüsünde tarihi konuşma! Dünya basını böyle duyurdu...

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM kürsüsünde tarihi konuşma! Dünya basını böyle duyurdu...

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'nda yaptığı tarihi konuşma dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Yabancı basın organları Erdoğan'ın KKTC, Dağlık Karabağ, İslamofobi ve BM'nin yapısında reform yapılmasına yönelik ifadelerini manşetlerine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in 78. Genel Kurulu’nda tarihi bir konuşma yaptı. Erdoğan, “Dünya 5’ten büyüktür” ifadesiyle BM’nin adaletsiz yapısı için reform çağrısında bulunurken, “Güvenlik Konseyi artık dünya güvenliğinin teminatı olmaktan çıkmış, 5 ülkenin siyasi stratejilerin çarpışma haline gelmiştir” dedi.

Dünyayı KKTC’yi bağımsız bir devlet olarak tanımaya çağıran Erdoğan, “Uluslararası toplumu, KKTC'nin bağımsızlığını tanımaya, bu ülkeyle diplomatik, siyasi ve ekonomik bağlar kurmaya davet ediyoruz" ifadesini kullandı.

Son yıllarda terörizmin birer vekalet aracı olarak kullanılmasının dünya üzerinde yarattığı sorunlara dikkat çeken Erdoğan, “Suriye, Kuzey Afrika ve Sahel bölgesinde vekalet savaşlarının aracı haline dönüştürülen terörizm, kırılganlığı hızla artan uluslararası güvenlik iklimine onarılamaz zararlar veriliyor” derken, bu duruma yönelik çözüm çağrısında bulundu.

“DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları, sadece Genel Kurul’un yapıldığı salonda değil, uluslararası basında da geniş yankı buldu. Erdoğan’ın BM’nin yapısında reform çağrısını okuyucularına aktaran Londra merkezli Middle East Monitor, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güvenlik Konseyi'nin eksikliklerine gönderme yaparak ‘Dünya beşten büyüktür’ sloganını tekrarladı” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı’nın BM çağrısını başlık olarak kullana ABD merkezli Washington Examiner gazetesi, “Türk lider Erdoğan BM Güvenlik Konseyi'nin boyutunu eleştirerek 'dünya beşten büyüktür' dedi” başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM kürsüsünde tarihi konuşma! Dünya basını böyle duyurdu...

AZERBAYCAN'A DESTEK

Erdoğan’ın BM kürsüsünde, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki anti-terör operasyonuna olan desteği de yabancı basın tarafından dikkat çekilen başlıklardan biriydi. IFR, “Erdoğan, Azerbaycan’a olan desteğini bir kez daha vurguladı” olarak duyururken, Türkiye’nin İran ve Ermenistan’a karşı Bakü’yü desteklediği ifade edildi.  National ise haberinde, “Erdoğan, Azerbaycan'ın sadık bir destekçisi olan Türk lider, eski Sovyet cumhuriyetinin egemen topraklarını koruma hakkını vurguladı” ifadesine yer verdi.

KKTC’NİN TANINMASI

Uluslararası toplum tarafından haksız yaptırımlara uğrayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik tutumun son bulması için Erdoğan’ın yaptığı çağrı özellikle Yunan basınında geniş yer buldu. Kathimerini “Erdoğan uluslararası topluma Kıbrıs Türk varlığını tanıma çağrısında bulundu' başlığını attı. Haberde "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında uluslararası topluma Kıbrıs'ın Türk işgali altındaki kuzey kesimini bağımsız bir devlet olarak tanıma çağrısında bulundu" denildi.

İSLAMOFOBİ

Avrupa başta olmak üzere pek çok bölgede yaygın bir sorun haline gelen İslamofobi’ye de değinen Erdoğan’ın konuşması, Fransız France 24 tarafından “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batılı ülkelerin İslamofobi de dahil olmak üzere bir ırkçılık salgınıyla karşı karşıya olduğunu söyledi” şeklinde verildi. Erdoğan’ın açıklamasını veren Al Monitor ise bu durumun kabul edilemez olduğunu söylediğini vurguladı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...