Döviz krizindeki Mısır resmen duyurdu! Turistik sahil kasabası 35 milyar dolara BAE'ye satıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ciddi döviz sıkıntısı yüzünden zor günler geçiren Mısır, krizden çıkmanın yolunu Akdeniz kıyısındaki turistik sahil kasabasını Birleşik Arap Emirlikleri'ne satmakta buldu. Haftalardır ortaya atılan spekülasyonları Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli doğruladı. Madbuli, Ras el-Hekma kasabasını satın almak için BAE'nin 35 milyar dolar ödeyeceğini söyledi..

Ekonomik krizin eşiğindeki Mısır, döviz ihtiyacını azaltmak için harekete geçti. Krizi hafifletmek isteyen Kahire yönetimi, turistik sahil kasabasını Birleşik Arap Emirlikleri'ne sattı.

MISIR ANLAŞMAYI DOĞRULADI

Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli, haftalardır süren spekülasyonların ardından bugün yaptığı açıklamada, Mısır'ın kuzeybatı kıyısında Akdeniz'e kıyısı olan Ras el-Hekma kasabasını geliştirmek için Birleşik Arap Emirlikleri ile 35 milyar dolarlık bir anlaşma yapmayı kabul ettiğini duyurdu.

ÖDEME İKİ ETAPTA YAPILACAK

Mısır ve BAE yetkililerin katıldığı basın toplantısında konuşan Madbuli, Mısır'ın önümüzdeki hafta 15 milyar dolar ve iki ay içinde 20 milyar dolar daha avans alacağını söyledi.

Döviz krizindeki Mısır resmen duyurdu! Turistik sahil kasabası 35 milyar dolara BAE'ye sattı - 1. Resim

Madbuli, anlaşmanın ülkenin modern tarihinde bir kentsel kalkınma projesine yapılan en büyük doğrudan yabancı yatırım olduğunu ve Mısır devletinin özel bir teşebbüs olmasına rağmen bu projeden elde edilen kârdan pay alacağını belirtti.

OKULLAR, TATİL KÖYLER, YAT LİMANLARI...

Abu Dabi yönetiminin gerçekleştirileceği Ras el-Hekma projesi 170 milyon metrekarelik alanı kapsayacak. Akdeniz'e kıyısı olan Ras el-Hekma projesinde yerleşim bölgeleri, turistik tatil köyleri, okullar, üniversiteler, bir sanayi bölgesi, merkezi bir finans ve iş bölgesi, turist yatları için uluslararası bir yat limanı ve şehrin güneyinde uluslararası bir havaalanı içerecek.

MISIR'DA DÖVİZ KRİZİ

Mısır'da resmi rakamlara göre,  yıllık enflasyon yüzde 40'a yaklaştı. Birçok Mısırlı yoksulluk ile mücadele ediyor. Mısır'da şu anda 1 dolar 31 Riyale eş değer. Kahire yönetimi şu anda Uluslararası Para Fonu ile 10 milyar doları aşması beklenen bir kurtarma anlaşması için görüşmelerde bulunuyor. 

Mısır'ın dış borcu, Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'nin neredeyse 10 yıllık cumhurbaşkanlığı döneminde dört katına çıkarak 164 milyar dolara ulaştı. Mısır'ın toplam döviz rezervi 35 milyar dolar seviyesinde.

 

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...