Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

DSÖ 'benzeri görülmemiş küresel sağlık krizi' dedi, 1 buçuk milyar dolar talep etti! Savaş, iklim değişikliği, göç ve salgınlar 2025'te artacak mı?

DSÖ 'benzeri görülmemiş küresel sağlık krizi' dedi, 1 buçuk milyar dolar talep etti! Savaş, iklim değişikliği, göç ve salgınlar 2025'te artacak mı?
Fotoğraf Başlığı DSÖ 'benzeri görülmemis küresel saglik krizi' dedi, 1 buçuk milyar dolar talep etti! Savas, iklim degisikligi, göç ve salginlar 2025'te artacak mi?

Dünya Sağlık Örgütü, 2025 yılındaki acil durum operasyonları için 1,5 milyar dolarlık yardım çağrısında bulundu. 2025 yılında, önceki yıllarda başlayan birçok savaş hâlâ devam ediyor. Ayrıca dünya birçok salgın hastalıkla da başa çıkmaya çalışıyor.

Kaydet
a- | +A

Dünya Sağlık Örgütü 2025 yılındaki acil durum operasyonları için 1,5 milyar dolarlık bir yardım çağrısında bulundu.

Örgüt, çatışmalar, iklim değişikliği, salgınlar ve yerinden edilmenin birleşerek "eşi benzeri görülmemiş bir küresel sağlık krizi" meydana getirdiğini vurguladı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, çağrıyı başlatırken, "Yeterli ve sürdürülebilir finansman olmadan, bu yıl kimin bakım alacağına ve kimin almayacağına karar verme gibi imkansız bir görevle karşı karşıya kalıyoruz" dedi.

BAKMADAN GEÇME
İsrail ateşkes ilan etti mi, Gazze
HABER

İsrail ateşkes ilan etti mi, Gazze'de savaş bitti mi? 19 Ocak'ta ateşkesin yürürlüğe gireceği ifade edilmişti!

DSÖ 'benzeri görülmemiş küresel sağlık krizi' dedi, 1 buçuk milyar dolar talep etti! Savaş, iklim değişikliği, göç ve salgınlar 2025'te artacak mı? - 1. Resim
Başlık ResmiDSÖ 'benzeri görülmemiş küresel sağlık krizi' dedi, 1 buçuk milyar dolar talep etti! Savaş, iklim değişikliği, göç ve salgınlar 2025'te artacak mı? - 1. Resim

2025'TE DEVAM EDEN SAVAŞLAR

2025 yılında, geçen yıllarda başlayan birçok savaş halen devam etmektedir.

DSÖ 'benzeri görülmemiş küresel sağlık krizi' dedi, 1 buçuk milyar dolar talep etti! Savaş, iklim değişikliği, göç ve salgınlar 2025'te artacak mı? - 2. Resim
Başlık ResmiDSÖ 'benzeri görülmemiş küresel sağlık krizi' dedi, 1 buçuk milyar dolar talep etti! Savaş, iklim değişikliği, göç ve salgınlar 2025'te artacak mı? - 2. Resim

Bunların başında, İsrail'in 7 Ekim 2023 yılında Gazze Şeridi'nde başlattığı işgal ve soykırım geliyor. 15 aydır İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de 46 bin 700'den fazla kişi öldürüldü. 2,3 milyonluk nüfusun çoğu da yerinden edildi.

Rusya'nın 2022'de başlattığı işgal girişimiyle başlayan ve hâlâ süren çatışmalar ise, Ukrayna'nın doğu bölgelerinde yoğunlaşmaktadır.

Ayrıca Myanmar'da, 2021'deki askeri darbenin ardından ülkede etnik gruplar ve ordu arasında silahlı çatışmalar devam etmektedir.

Söz konusu çatışmalar, savaş bölgelerinde yaşayan insanları göçe zorlamaktadır. Ayrıca temel hayat ihtiyaçlarının kısıtlanması ve ulaşılabilirliğinin zor olması, sağlık problemlerini de artırmaktadır.

DSÖ 'benzeri görülmemiş küresel sağlık krizi' dedi, 1 buçuk milyar dolar talep etti! Savaş, iklim değişikliği, göç ve salgınlar 2025'te artacak mı? - 2. Resim
Başlık ResmiDSÖ 'benzeri görülmemiş küresel sağlık krizi' dedi, 1 buçuk milyar dolar talep etti! Savaş, iklim değişikliği, göç ve salgınlar 2025'te artacak mı? - 2. Resim

MAYMUN ÇİÇEĞİ SALGINI VE COVID-19

Maymun Çiçeği (Monkeypox), 2022'de küresel yayılım gösteren bu hastalıklardan biridir. Bazı ülkelerde yerel salgınlar şeklinde devam etmektedir. Aşı ve tedavi çalışmaları sürmekte olsa da, hastalık belirli bölgelerde hâlâ bir sağlık tehdidi oluşturuyor.

OVID-19 pandemisi, yeni varyantların ortaya çıkmasıyla hâlâ etkisini sürdürmektedir. Aşılamalar ve tedavilerle kontrol altında tutulmaya çalışılsa da, bazı bölgelerde vaka sayıları yüksek kalmaya devam ediyor.

GHEBREYESUS, "COVID -19 SON SALGIN OLMAYACAK" DEMİŞTİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ne son salgın ne de son küresel acil sağlık durumu olmayacağı uyarısında bulunarak, gelecekteki salgınların önüne geçilebilmesi için "doğru siyasi ve finansal yatırımlar" yapılması çağrısında bulundu.

2020'nin tüm insanlık için bir "uyarı işareti" olduğunu belirten Ghebreyesus, "Kovid-19 salgını insanlık için korkunç bir maliyet oluşturdu. Bunlar zor kazanılan derslerdi. Onlardan öğrenmeliyiz ve daha iyi (dünya) inşa etmeliyiz." diye konuştu.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.