Dünya basınının gözü İstanbul'daki kritik zirvede: Erdoğan devreye girdi, Zelenskiy geliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dünya basınının gözü İstanbul'daki kritik zirvede: Erdoğan devreye girdi, Zelenskiy geliyor

DÜNYA Haberleri

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul'da bir araya gelecek. NATO zirvesi öncesindeki kritik görüşmede birçok konu masaya yatırılacakken, iki liderin bir araya gelecek olması dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

Dünyanın gözü kulağı İstanbul'daki kritik toplantıda. 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleştirilecek NATO Zirvesi öncesinde Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere İstanbul'a gelecek. Kritik NATO zirvesi öncesinde yapılak tarihi görüşme dünya basınında geniş yankı uyandırdı. CNN International ve Bloomberg gibi Amerika Birleşik Devletleri merkezli köklü medya organlarından France24 ve Al Monitor'a kadar onlarca gazete ve basın kuruluşu kanalı kritik görüşmeyi analiz etti.

CNN International, Zelenskiy ile Erdoğan arasındaki görüşmeye ilişkin haberinde, 10 gün sonra bitecek olan tahıl girişimi için yeni anlaşmanın beklendiğini vurguladı. Haberde şu şekilde bir değerlendirme yapıldı: "Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Cuma günü İstanbul'da Türk mevkidaşı ile Karadeniz tahıl anlaşmasını görüşecek. Anlaşmanın süresi 17 Temmuz'da dolacak ve milyonlarca insan için hayati gıda arzını tehdit edecek."

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzaması için katkı sağladığı Tahıl Girişimi'nin süresi 17 Temmuz günü sona erecek. Dünya basını da tahıl konusuna özellikle vurgu yaptı ve Erdoğan'ın bu konudaki liderliğine geniş yer ayırdı. 

NYT: İSVEÇ'E HOŞ GELDİN PARTİSİ YENİDEN BUZLUKTA

Amerika'nın önde gelen gazetelerinden New York Times, Türkiye'nin PKK'lıların barındırılmaması konusundaki kararlı tutumundan dolayı İsveç'in NATO'ya üyeliğinin artık neredeyse imkansız olduğunu yazdı. New York Times 'NATO'nun İsveç'e hoş geldin partisi yeniden buzlukta' başlığıyla okurlarına duyurdu. 

Dünya basınının gözü İstanbul'daki kritik zirvede: Erdoğan devreye girdi, Zelenskiy geliyor

Bloomberg'in haberi

Fransa merkezli haber ajansı AFP: "Önemli bir arabulucu olan Erdoğan ile yapılacak görüşmelerde, süresi dolmak üzere olan Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden nakledilmesine yönelik bir anlaşmanın yanı sıra önümüzdeki hafta yapılacak NATO zirvesi üzerinde durulacak." şeklinde bir ifade kullandı. 

Times of Israel gazetesi ise 'Zelenskiy, Cuma günü İstanbul'da Erdoğan ile görüşecek' başlığını kullandı ve haberde, "Hem Zelenskiy hem de Erdoğan, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğunda, Ukrayna'nın savaş sırasında küresel pazarlara tahıl göndermesine izin verilen anlaşmayı uzatmak istiyor." dedi. 

'TÜRKİYE, NATO BASKISINA DİRENİYOR'

Dünyadan diğer başlıklar şu şekilde:

Voice of America: "Türkiye zirveden önce İsveç'i onay vermek için NATO baskısına direniyor."

Al Monitor: "Ukrayna'ya askeri yardım ve Karadeniz'deki tahıl anlaşmasının bir kez daha uzatılmasının İstanbul'daki müzakerelerin ana konusu olacak."

Dünya basınının gözü İstanbul'daki kritik zirvede: Erdoğan devreye girdi, Zelenskiy geliyor

France24'ün haberi 

France 24: "Zelenskiy, Ukrayna'nın NATO'ya katılma hedefini ilerletmek ve müttefiklerinden daha fazla silah almak için yaptığı gezinin son ayağında Cuma günü Türk lider Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeye hazırlanıyor."

Bloomberg: "Ukrayna ve Türkiye liderleri tahıl anlaşmasının sona ermesinden önce buluşacak."

The Guardian: "Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Karadeniz tahıl anlaşması ve Ukrayna savaşındaki gelişmeler hakkında görüşmek üzere Cuma günü Türkiye'yi ziyaret edecek."

Financial Times: "Türkiye ve İsveç liderleri gelecek hafta NATO üyelik baskısı altında buluşuyor."

(Kaynak: Türkiye Gazetesi) 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...