Dünyanın gözü Karadeniz’de! Tahıl Koridoru küresel gıda arzını kurtarıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dünyanın gözü Karadeniz’de! Tahıl Koridoru küresel gıda arzını kurtarıyor

DÜNYA Haberleri

Türkiye ve Birleşmiş Milletler aracılığı ile Ukrayna ve Rusya arasında imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması dünyayı muhtemel bir açlık felaketinden kurtarmaya devam ediyor. Dünya Gıda Programı tarafından yapılan değerlendirmeler anlaşmanın hayati önemini bir kere daha ortaya koydu.

Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler Ukrayna'nın Karadeniz'deki üç limanından tahıl ihracatına yeniden başlamak için geçen yılın Temmuz ayında Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasını imzaladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anlaşmanın iki ay daha uzatıldığını geçen hafta duyurdu.

Anlaşma kapsamında 950'den fazla gemi ile 30 milyon tondan fazla tahıl taşındı.

Ukrayna, tahıl koridoru aracılığıyla dünyaya 30.2 milyon ton tahıl ulaştırdı.

Dünyanın gözü Karadeniz’de! Tahıl Koridoru küresel gıda arzını kurtarıyor

TAHIL KORİDORUNUN ÖNEMİ

Dünya Gıda Programına (WFP) göre Karadeniz tahıl anlaşması, "küresel gıda arzının akışını sürdürmek ve tüm müşteriler için pazarları istikrara kavuşturmak" adına hayati bir önem taşıyor.

WFP, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, "Girişimin devam etmesi tüm dünya için sevindirici bir haber oldu. Fiyatların tekrar yükseldiğini ve en fakir insanları en çok vurduğunu görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünyada 2023-24 sezonu için 787 milyon ton tahıl üretimi ve 794 milyon ton tüketim beklentisi var.

Kaynak: Anadolu Ajansı

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...