Fransa’da iç savaş: Sokaklar 4 gündür yanıyor

- Güncelleme:
Fransa’da iç savaş: Sokaklar 4 gündür yanıyor

DÜNYA Haberleri

Güvenlik güçleri, Afrika kökenli gencin polis kurşunuyla ölmesinin ardından başlayan protestoları bastıramıyor. Nanterre’de başlayan eylemler on şehre yayıldı. Göçmen karşıtı Zemmour’un kurmaylarından Maréchal “Şu anda iç savaş hâlindeyiz. Fransız vatandaşları kendilerini korumaya başlayacak” dedi.

Fransa’da 17 yaşındaki Afrika kökenli Nael’in polis kurşunuyla ölmesinin ardından başlayan olaylar ülkeyi yangın yerine çevirdi. Nanterre şehrinde başlayan gösteriler ülke geneline yayıldı. 10 şehirde geceleri sokağa çıkma yasağı getirilmesine rağmen kolluk kuvvetleri protestoları bastırmada yetersiz kaldı. Paris başta olmak üzere Lyon, Marsilya, Toulouse, Strasbourg ve diğer kentlerde sokaklara dökülen göstericiler kurdukları bariyerleri, araçları, binaları ateşe verdi, mağazaları yağmaladı. Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 1.300’ü sadece bir günde olmak üzere 2 bin 120’den fazla eylemci gözaltına alındı. Kamusal alanlarda 2 bin 560 yangın çıkarken 1.350 araç yakıldı. 200’den fazla polis ve jandarma yaralanırken 234 bina ateşe verildi. Bazı protestocular, yangın söndürmeye gelen itfaiyecilere barikat kurarak engel oldu.

Fransa’da iç savaş: Sokaklar 4 gündür yanıyor

ZIRHLI ARAÇLAR DEVREDE

Olayların kontrol altına alınamaması sebebiyle zırhlı araçlar ve takviye kuvvetler sahaya sürüldü. Yoğun gözaltılara rağmen şiddet olaylarının yeni merkez üssü Marsilya oldu. Şehirde bir silah mağazası yağmalanarak av tüfekleri çalındı. Belediye Başkanı Benoit Payan takviye kuvvet talep etti. 

LE PEN: OHAL GELMELİ

Ülkenin önde gelen aşırı sağcı siyasetçilerinden Marine Le Pen, ülkeye ciddi bir düzensizlik durumunun hâkim olduğunu belirterek, ivedilikle Ulusal Meclis’teki partilerin temsilcilerine bir araya gelmeleri için çağrı yaptı. Le Pen, olayların kısmi sokağa çıkma yasağıyla yatışabileceğini, durumun daha da kötüleşmesi durumunda OHAL’in ilan edilmesi gerektiğini kaydetti.

Fransa’da iç savaş: Sokaklar 4 gündür yanıyor

“POLİS MÜDAHALE ETMİYOR”

Le Pen’in yeğeni ve göçmen karşıtı Eric Zemmour’un kurmaylarından olan Marion Maréchal, ülkenin her noktasında kaosun hâkim olduğunu kaydetti. İç istihbarattan, polislerin bazı hassas banliyölere müdahale etmemesi talimatı aldığı bilgisini edindiklerini aktaran Maréchal “Bunu söylemek zor olsa da şu anda bir iç savaş hâlindeyiz. Güvenlik güçleri de müdahale için yeterli mühimmatlarının bulunmadığından şikâyetçi. Böyle giderse Fransız vatandaşları kendi kendilerini koruma vazifesini üstlenecekler. Artık Fransızların iş yerlerinin yağmalanmasına, arabalarının yakılmasına, yakınlarına saldırılmasına tahammülleri kalmadı” ifadelerini kullandı.

Fransa’da iç savaş: Sokaklar 4 gündür yanıyor
Paris’te yağmaları engellemek için lüks mağazaların önüne polis araçları konuşlandı.

EL BOMBASI SATILIYOR

Yaşanan kargaşayı fırsat bilen silah kaçakçıları sahaya indi. Telegram’da paylaşım yapan Fransız silah kaçakçıları, eylemcilere hükûmet güçlerine karşı kullanmaları için el bombası, silah ve mühimmat satışına başladı.

Ölümü ülkede olaylı protestolara yol açan Nael M. isimli genç toprağa verildi. Ayrıca 17 yaşındaki gencin polis kurşunuyla öldüğü olaya ilişkin ses kaydı da ortaya çıktı.

Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, olaylara karışan çocuklardan ebeveynlerinin sorumlu tutulabileceğini ve 2 yıl hapis ila 30 bin euroya kadar para cezası verilebileceğini belirtti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...