Gazze'de yıkıntılar arasında cuma namazı... Kıyıma inat kıyam!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Gazze'de yıkıntılar arasında cuma namazı... Kıyıma inat kıyam!

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Açlık yüzünden çocukların hayatını kaybettiği, yardım için bekleyen sivillerin katledildiği Gazze’de, İsrail ordusunu kınayan Batı ülkeleri, “silah ihracatı durdurulsun” teklifine “hayır” dedi

İsrail ordusunun 146 gündür sivil yerleşim yerleri, hastane, okul ve yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı barınakları da hedef alan saldırılarını sürdürmesinin yanı sıra insani yardımların girişini engellemesi sebebiyle yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi’nde büyük bir insani felaket yaşanıyor. Açlık yüzünden ölümler artarken, İsrail ordusunun yardım için bekleyenleri katletmesine dünyanın birçok ülkesinden tepki geldi. Katliama tepki gösteren Batı ülkeleri, iki yüzlülüğünü yeniden gösterdi. Avrupa Parlamentosundaki (AP) Sol Grup’un, İsrail’e silah ihracatını durdurmaya yönelik çağrı yapılması talebi için oylamaya gidildi. 534 milletvekilinden 393’ü “hayır” diyerek adeta katliama izin verdi. Sol Grup, aleyhte oy kullanan milletvekillerinin isimlerini paylaşarak “Bu milletvekilleri Filistinlilere karşı işlenen soykırıma yardım ve yataklık ediyor” dedi.

TEPKİYİ, ABD ENGELLEDİ

Vicdanları yaralayan bir başka gelişme ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) yaşandı. İsrail ordusunun yardım bekleyen 112 Filistinliyi katletmesi ve 760’ını yaralamasına tepki verilmesi için BMGK’da müzakereler gerçekleştirildi. Kapalı oturumunun ardından herhangi bir açıklama yapılmadı. İsrail’e karşı eleştirel açıklamalar bulunan müzakere metninin, ABD’nin BM Daimî Temsilciliği tarafından kabul görmediği belirtildi.

İTALYAN YALANI

İtalya’da sağ koalisyon hükûmetinin daha önce 7 Ekim 2023’ten sonra İsrail’e silah gönderilmediğini açıklamasına rağmen, Ekim-Kasım 2023 döneminde bu ülkeye yönelik silah ve mühimmat ihracatı yapıldığı ileri sürüldü. İtalyan “Altraeconomia” dergisinin, İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsünün (ISTAT) güncellenen dış ticaret verilerine dayandırdığı haberine göre İtalya, İsrail’e Ekim-Kasım 2023 döneminde (233 bin 25 avro + 584 bin 511 avro) toplamda 817 bin 536 avro değerinde silah ve mühimmat ihraç etti.

KOLOMBİYA REST ÇEKTİ

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin bu katliama ortak olduğunu söyledi. Artık İsrail’den silah almayacaklarını açıklayan Petro, Gazze konusunda ortak bir tutum belirlenmesi için Latin Amerika ülkelerinin hepsinin dâhil olduğu bir toplantı yapılmasını talep etti. Bu çağrıya Meksika, Brezilya, Honduras, Şili, Venezuela, Bahamalar, Bolivya ile Barbados destek verdi.

NİKARAGUA, ALMANYA’YA DAVA AÇTI

Nikaragua, İsrail’in Gazze’deki eylemlerine siyasi, mali ve askerî destek sağlayarak “soykırım işlemesini kolaylaştırdığı” gerekçesiyle Almanya aleyhine Uluslararası Adalet Divanında (UAD) dava açarak geçici tedbir kararı alınmasını talep etti.

BIDEN: GAZZE’YE YARDIM YOLLAYACAĞIZ

ABD Başkanı Joe Biden, yardım bekleyen Gazzeli sivillerin öldürülmesini ‘trajik ve korkutucu’ olarak nitelendirdi. Biden “Önümüzdeki günlerde Ürdün ve diğer ülkelerdeki dostlarımızla birlikte Gazze’ye havadan yardım yapacağız” dedi. 

BOMBALARA RAĞMEN GAZZE KIYAMDA

İsrail, Gazze’de son 24 saatte 193 Filistinliyi daha katletti ve 7 Ekim 2023 tarihinden bugüne kadar öldürülen Filistinlilerin sayısı 30 bin 228’e yükseldi. Yardım konvoylarının girişinin engellenmesi sebebiyle, yetersiz beslenme yüzünden Gazze’de çocuk ölümleri de artıyor. 10 yaşındaki Yezen al-Kfarna da Refah şehrindeki Ebu Yusuf en-Neccar Hastanesinde ölüm kalım savaşı veren çocuklardan biri.

Gazze'de yıkıntılar arasınca cuma namazı... Kıyama inat kıyam! - 1. Resim

Öte yandan İsrail’in saldırılarına devam etmesine rağmen Filistinliler cuma namazını büyük zarar gören Faruk Camii’nde kıldı. 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...