Guterres, Gazze’nin nefes borusundan dünyaya seslendi: Yardımlar en hızlı şekilde hareket etmeli

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Guterres, Gazze’nin nefes borusundan dünyaya seslendi: Yardımlar en hızlı şekilde hareket etmeli

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Gazze’nin nefes borusu olan Refah Sınır Kapısı’na gelen BM Genel Sekreteri Guterres, dünyaya çağrı yaptı. Guterres, "Yardım tırları en hızlı şekilde Gazze'ye hareket etmeli, her gün anlamlı sayıda kamyonun bölgeye girmesine ihtiyaç var. Ek fonlara ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

İsrail-Hamas çatışması 14. gününde… İsrail ordusunu kara harekatı için tüm hazırlıklarını tamamladığı Gazze’deki insani durum gitgide kötüleşiyor. Abluka altındaki kentte elektrik, su ve doğalgaz yok... Gece gündüz bombalanan Gazze’de sağlık sistemi de çökmek üzere. Dar bir alanda sıkışan yüzbinlerce Filistin ayrıca salgın hastalıklarla da burun buruna…

GUTERRES REFAH SINIR KAPISI'NDA

Bölgedeki gelişmeler büyük endişe uyandırırken Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’nin, çatışmaların ardından İsrail’in çevresini bombalayarak Mısır'a kapattırdığı Refah Sınır Kapısı’na geldi.

Guterres, Gazze Şeridi’ne gönderilmek üzere Filistin'in dünyaya açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nda bekletilen insani yardımların en kısa sürede bölgeye gönderilmesi gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Guterres, "Gazze'de susuz, yiyeceksiz, yakıtsız ve ilaçsız ateş altında acı çeken 2 milyondan fazla insan var ve hayatta kalabilmek için her şeye ihtiyaçları var." dedi.

Guterres, Filistin halkının, savaş ve yardımların engellenmesiyle iki kez cezalandırılmaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Gazze halkının ihtiyaç duyduğu tüm yardım malzemeleriyle dolu çok sayıda kamyonumuz var. Yardımların en kısa zamanda Gazze'ye girişine izin verilmesi gerekiyor."

ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTI

Guterres ayrıca, taraflara ateşkes çağrısında bulunarak, yardımların girişi için Mısır ile İsrail arasında bir anlaşmanın yapılmasının beklendiğini ancak taraflar arasında anlaşmaya dair koşulan bazı şartların bunu geciktirdiğini kaydetti.

"TARAFLARLA AKTİF OLARAK ÇALIŞIYORUZ"

BM Genel Sekreteri, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz yardımların olabildiğince en hızlı şekilde ve en çok miktarda bölgeye girişi için şartları açıklığa kavuşturmak ve bu kısıtlamaları azaltmak adına tüm taraflarla Mısır, İsrail ve ABD ile aktif olarak çalışıyoruz."

Guterres, Gazze’nin nefes borusundan dünyaya seslendi: Yardımlar en hızlı şekilde hareket etmeli

"SİVİLLERİ ÖLÜMÜNE YOL AÇAN HER TÜRLÜ SALDIRIYI KINIYORUZ"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrail'in kiliseye saldırısına ilişkin, "Sivil altyapıya yönelik, korunan binaların yıkılmasına, sivillerin ölümüne ve yaralanmasına yol açan her türlü saldırıyı kınıyoruz." dedi.

Shamdasani, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında İsrail-Filistin gerilimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AA muhabirinin "Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi, dün akşam İsrail ordusunun Gazze'deki kiliselerini vurduğunu duyurdu ve bunu şiddetli şekilde kınadı. Hristiyanlar için kutsal sayılan bir mabedin vurulmasını nasıl karşılıyorsunuz? Siz bu olayı ve olayın failini kınayabiliyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan Shamdasani, "Kiliseye yönelik gerçekleştirilen saldırının farkındayız. Sivil altyapıya yönelik, korunan binaların yıkılmasına, sivillerin ölümüne ve yaralanmasına yol açan her türlü saldırıyı kınıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Shamdasani, olayın tam ne ve nasıl olduğunun belli olmadığını kaydederek, "Ancak bu konuyu araştırıyoruz." dedi.

Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sığındığı tarihi kiliseye düzenlediği saldırıyı kınamıştı.

Patrikhaneden yapılan yazılı açıklamada, "Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi, Gazze Şehri'ndeki kilise binalarından birini hedef alan İsrail saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyor." ifadesi kullanılmıştı.

Açıklamada, İsrail'in yerleşim yerlerini bombalaması sonucu evlerini kaybeden çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere masum vatandaşları korumak için sağlanan barınakların yanı sıra kiliselerin ve onlara bağlı kurumların hedef alınmasının göz ardı edilemeyecek bir savaş suçu oluşturduğu vurgulanmıştı.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar, Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar, daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 306'sı asker 1400İsraillinin öldüğü,4 bin 834 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 1524'ü çocuk 3 bin 785 kişinin öldüğünü, 12 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 81 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti.

İsrail'in saldırılarında 13 gazeteci yaşamını kaybetmişti.

Lübnan sınırında 8 Ekim'de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında başlayan çatışmalarda ise 12 Hizbullah, 2 İslami Cihad üyesi, biri gazeteci 3 sivil hayatını kaybetmişti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 2 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirmişti.

İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim'de düzenlediği saldırıda 471 kişi hayatını kaybetmiş, 28'i ağır 342 kişi yaralanmıştı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...