Güvenli bölgeye süper vali atanacak

- Güncelleme:
Güvenli bölgeye süper vali atanacak

Dünya Haberleri

Ankara, Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölgeler için 7 koordinatör vali atamıştı. Yetki karmaşasını gidermek ve Türkiye ile olan ilişkileri bir elden yürütmek için tek vali görevlendirilecek.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Suriye’nin kuzeyindeki Azez, Cerablus, el-Bab, Tel Abyad ve Resülayn başta olmak üzere 13 ayrı bölgedeki yerel meclislerle Türkiye arasındaki ilişkiler konusunda yeni bir sistem kuruluyor.

Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekâtları ile Suriye’nin kuzeyinde oluşturulan güvenli bölgelerdeki yerel yönetimlere her türlü lojistik ve teknik desteği veren Türkiye, göçü sınır ötesinde tutmak ve Suriyelilerin gönüllü geri dönüşlerini teşvik etmek için de birçok proje yürütüyor. Konuttan okul ve hastaneye kadar günlük hayatın bütün ihtiyaçları ile tarımdan sanayiye kadar kendi kendine yeterli bütün ekonomik altyapının kurulması için çaba harcayan Türkiye, Suriye’nin kuzeyindeki yerel meclislerle ilişkilerde de yeni bir aşamaya geçiyor.

İLİŞKİLER TEK ELDEN

Türkiye’nin önümüzdeki süreçte, güvenli bölgelerdeki ticari hayatın canlandırılması hem de yerel yönetimler arasında ‘yetki karmaşasını’ giderecek adımlar atacak. Şu anda 5 milyona yakın Suriyelinin yaşadığı güvenli bölgelerde 13 ayrı mahallî yönetim bulunuyor. Bu yönetimler arasında zaman zaman yönetim şekli konusunda problemler çıktığını belirten AK Parti kaynakları “Türkiye’den 7 vali bu yönetimlerle ilişkilendirilmişti. Şimdi düşünülen, tek bir kişinin sorumluluğuna verilmesi. Güvenli bölgelerdeki yönetimlerle ilişkiler Türkiye’den tek elden yürütülecek” dedi.

Güvenli bölgeye süper vali atanacak

MERKEZÎ MAHKEME KURULACAK

AK Parti kurmayları, güvenli bölgelerdeki farklı otoritelerin farklı kararlar aldığını, bunun sebebinin ise bütün yerel meclislerin bağlı olacağı tek bir mahkemenin bulunmamasından kaynaklandığını belirterek “Orada merkezî bir mahkeme kurulacak ama nerede kurulacağı konusunda anlaşmazlık çıkıyor. Bu ve benzer anlaşmazlıkların giderilmesine yönelik adımlar olacak. Farklı otoriteriler arasında farklı uygulamalar olmayacak artık. Merkezî mahkeme ile farklı otoritelerin farklı kararlar alması önlenecek” bilgisini verdi.

TİCARİ HAYAT CANLANACAK

Türkiye’nin Suriye ile ticari ilişkilerinin yeniden canlandırılmasına yönelik adımlar atılacak. AK Parti kaynakları “Sınır illerimizdeki işverenler güvenli bölgelerde işyeri açmak istiyor. Bunun altyapısının oluşturulması gerekiyor. Bunlarla ilgili adımlar atılacak. Güvenli bölgelerdeki ve Halep’teki ticari hayatın yeniden canlandırılması gündemde. Türkiye bu konuda Rusya ve Suriye ile görüşüyor. Halep’in merkez alınarak, sosyal ve ticari hayatın canlandırılması üzerinde görüşmeler yapılıyor” dedi.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...