Suriyelilerin dönüşü ekimde hızlanacak

- Güncelleme:
Suriyelilerin dönüşü ekimde hızlanacak

Gündem Haberleri

Görünmez ‘zorlayıcı tedbirler’ devreye giriyor. Dönüş takvimi tavizsiz uygulanacak. Atılacak yeni adımlar nedeniyle güvenli bölgelere dönmeyi tercih edecekler.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Türkiye’de düzensiz göçle mücadele kapsamında daha sert tedbirler uygulamaya girerken, Suriyeli sığınmacıların güvenli bölgelere dönüşlerinin de Ekim ve Kasım ayında hızlanacağı belirtildi.

AK Parti kurmayları, yerel seçimlere giderken kaçak ve sığınmacıların Türkiye’nin en önemli gündem maddesi olmaktan çıkarmak istediklerini, bu kapsamda hükümet nezdinde de yeni değerlendirmelerin yapıldığını kaydetti. Önümüzdeki birkaç ay içinde, sığınmacıların Türkiye’deki hayat şartlarının kendileri açısından daha zor olacağını göreceklerini belirten AK Parti kaynakları, “Çünkü bu konuda şimdiye kadar birçok idari tedbir alındı. İkametleri zorlaştırılıyor. İzinsiz şehir değiştirenler tavizsiz bir şekilde geri gönderme merkezlerine gönderiliyorlar. Toplu halde dolaşmalarına izin verilmiyor. Toplumsal kurallara ve Türk kültürüne uygun davranmaları isteniyor. İşyerlerindeki tabelalar konusunda taviz verilmiyor. Vergilendirme konusunda, kayıt dışı ticaret konusunda ve haksız rekabete yol açan kuralların ihlaline izin verilmiyor. Görünür, görünmez bir çok tedbir alınıyor. Bir anlamda Türkiye’deki hayat şartları onlar için daha zor hale gelecek, gitmeye mecbur kalacaklar. Şu anda güvenli bölgelerdeki hayat şartları iklim  sebebiyle de zor. Aşırı sıcaklar zorluyor. Ancak sonbaharla birlikte dönüşlerin hızlanacağını göreceğiz. Ekim-Kasım’dan itibaren dönüşler hızlanacak” dedi.

HEDEF BİR MİLYON DÖNÜŞ

Katar Devleti Kalkınma Fonu’nun finanse ettiği Suriye’nin kuzeyindeki kalıcı konutların inşası sürerken, etap etap bu konutlara yerleştirmelerin başlayacağı belirtildi. Bu proje tamamlandığında 2-3 yıl içinde bir milyon sığınmacının geri dönüşü hedefleniyor.

CAYDIRICI OPERASYONLAR

Türkiye’de bir yandan da düzensiz göçü önlemek için özellikle büyükşehirlerde son dönemde önemli operasyonlara imza atılıyor. Son iki ayda 40 bin civarında kaçak göçmen yakalandı ve bunların büyük bir bölümü sınır dışı edildi, 15 bin civarındaki kaçak göçmenin sınır dışı işlemleri ise devam ediyor. Kaçak göçle mücadelenin önemli bir ayağını ise göçmen kaçaklığı yapan organizatörlere yönelik operasyonlar oluşturdu. Son günlerde üst üste yapılan operasyonlarda sınır illeri başta olmak üzere Türkiye genelinde yüzlerce organizatör yakalandı.  AK Parti kurmayları yerel seçimlere kadar İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde kaçak göçmen probleminin minimum seviyeye indirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Sınırlardan kaçak geçişe karşı yeni tedbirlerin de alındığını belirten AK Parti kaynakları, göçmen kaçakçılığı yapan organizatörlere yönelik caydırıcı operasyonların artarak devam edeceğini dile getirdi.

GÜVENLİ GİDİŞ İÇİN ÇALIŞILIYOR

Suriyelilerin eve dönüşü için ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ile Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekâtı sahasındaki Afrin, Bab, Azez, Soran, Akterin, İhtimlat ve Çobanbey bölgelerinde briket evlerin yapımı aralıksız sürüyor.

Belirlenen noktalarda toplu olarak inşası süren briket evi alanlarında okul, sağlık ocağı, oyun parkları ve camiler de yer alıyor. Tek katlı ve çok katlı olarak yapılan briket evler 1+1, 2+1, 3+1 ve bahçeli olarak düzenleniyor. Altyapı çalışmaları titizlikle sürerken temiz içme suyu ve elektrik de sağlanabiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...