Kirli eller devrede: Suriyelileri kışkırtıp geri dönüş sürecini baltalamak istiyorlar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kirli eller devrede: Suriyelileri kışkırtıp geri dönüş sürecini baltalamak istiyorlar

Gündem Haberleri

Suriyeliler üzerinden yürütülen tahrik tehlikeli bir düzeye ulaştı. Özellikle bazı sosyal medya hesapları üzerinden organize edilen Suriyelilere, Gaziantep ve Hatay’da “Türkleri istemiyoruz” sloganları attırılıyor. Uzmanlar “Geri dönüş süreci baltalanmak ve çatışma çıkarmak isteniyor” diye uyarıyor.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - İç savaştan kaçan Suriyeliler üzerinden büyük çapta bir komplo tezgâhlanıyor. Özellikle sosyal medyada açılan hesaplar üzerinden yürütülen tahrik tehlikeli bir düzeye ulaştı. Güvenlik kaynakları, olayların belirli kişi ve kurumlar tarafından kasıtlı olarak kışkırtıldığı bilgisini verdi.

Kaynaklar, sosyal medya tahriklerine paralel Suriyeli sığınmacıların yoğun yaşadığı Gaziantep, Kilis, Hatay, Mersin ve Şanlıurfa gibi illere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu şehirlerde yaptığımız gezi ve gözlemler şehir merkezi, eğlence alanları, parklar ve alışveriş merkezleri gibi alanlarda mülteci gençlerin kalabalık gruplar hâlinde gezmesi ve gürültülü diyaloglar başlıca şikâyet konusu.

Artan hayat pahalılığı, kiralık ev sıkıntısı gibi faktörler de mülteci düşmanlığını besleyen bir diğer etken olarak dikkat çekiyor. Sosyal medya üzerinden Suriyelilere yönelik hakaretlere karşı Türkleri aşağılayan Suriyeli videoları sahada kaşınan fay hatlarını daha da fazla derinleştiriyor.

RAHATSIZ VERİCİ SEVİYE

Gaziantep’te konuştuğumuz Suriyeli gelişim uzmanı-aktivist Muhammed Halef, çarşı pazarda karşılaşılan bazı görüntülerin kendilerini de rahatsız ettiğini söyledi.

Eğitim imkânından mahrum ciddi bir Suriyeli genç neslin olduğu belirten Halef “Suriyelilerin fark edilir olmasından rahatsız olan ciddi bir kitle var. Şu an bu eğitimsiz gençlerin oluşturduğu çete görüntüsü rahatsızlık düzeyine ulaştı. Bir de bazı mahallelerin kurtarılmış bölge görüntüsü bu algıyı daha da güçlendiriyor. Öte yandan herhangi bir gerginlik durumunda bizim halkımızın olaya aşırı kalabalık müdahale biçimi de bir diğer negatif unsur. Biz Suriyeli STK ve kanaat önderleri olarak bu sorunları giderme adına Türk tarafı ile daha yoğun diyalog kurmak zorundayız” diye konuştu.

KARANLIK EL DEVREDE

Suriyelilere küfreden fanatik-provokatif bazı hesaplarla Türklere küfreden hesaplar aynı merkezden yönetilmesi dikkat çekiyor. Yaşananların sınır illeri ile İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollere yansımasını sorduğumuz emniyet yetkilileri ise şu tespitlerde bulunuyor: Esad, İran ve PKK kanadı olmak üzere Batılı sözde yardım dernekleri bu durumu körüklüyor. Baas ve İran kanadı sırf sosyal medya tezgâhı ile birlikte sahil, şehir merkezleri ve gözle görülen yerlerde Türklerin tahrik edilmesi adına para desteği sağlıyor. Kışkırtıcı içerikler de rejime bağlı aynı hücre elemanları tarafından üretiliyor.

Türk ve Suriyelilerin hassas noktalarını hedef alan stratejik yöntemler belirliyorlar. Mülteciler üzerinden üretilecek kaosa bel bağlayanlar arasında yabancı istihbarat servisleri de var. Özellikle sosyal medyadan yürütülen tahrik organize ve farklı odakların güdümünde kişiler eliyle yürütülüyor.

TAHRİK İÇİN PARA DAĞITIYORLAR

Türkiye’de Suriyeliler üzerinden tasarlanan kaos planı PKK terör örgütüne dönük operasyonları hafifletme amacı da taşıyor. Aynı odaklar, Türkiye’nin istihbarat, ordu, diplomat ve siyasi aktörler üzerinden Şam’la devam eden görüşmelerini baltalamak istiyor görüşü hâkim. Bu noktada PKK, Türkiye’de yaşayan Kürtleri işgal bölgesine geçirmeye çalışıyor.

Batılı dernekler ise açtıkları kurs ve benzeri yapılar üzerinden LGBT-İ propagandası ile birlikte Türkiye karşıtlığını körüklüyor. İçeride bazı isimler de tahrik sürecine destek veriyor. Harici unsurların beslediği provokatörler yapılardan 515, Mukaveme Suriy, Liva İskenderun ve benzerleri Türk bayrağı yakma ya da çiğneme, Türk milletini aşağılama, Osmanlıyı işgalci ilan eden açıklama ve görseller paylaşarak sürece destek veriyor.

Türkiye geneli olayların planlama üssü olarak Mersin kullanılıyor. Güvenlik güçleri bu çerçevede bazı hücre yapılanmaları çökertti. Tahrik için para dağıtan ekipleri yakalayarak sınır dışı etti. Kıbrıs bu süreçte aktarma noktası ve lojistik temin merkezi olarak kullanılıyor.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...