Emek yoğun sektörlerde ihtiyaç var: İş gücüne katılan Suriyeli gitmesin

- Güncelleme:
Emek yoğun sektörlerde ihtiyaç var: İş gücüne katılan Suriyeli gitmesin

Ekonomi Haberleri

Üreticiler, mültecilerin Türkiye’deki niteliksiz iş gücü açığını kapattığını belirterek, suça karışmamış ve çalışanların gönderilmemesi gerektiğini savunuyor. Emek yoğun sektörlerde ihtiyaç olduğunu belirten iş dünyası temsilcileri “Amacımız Suriyelileri parlatmak değil, ama üretimdeki yerlerini de göz ardı edemeyiz” diyorlar.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Seçim sürecinin en önemli gündem maddelerinden biri de “Suriyeli mültecilerin ülkelerine gönderilmesi” konusu oldu. Toplumun bir kesimi zorunlu göçe sıcak bakarken, bir kesim ise çalışan mültecilerin Türkiye’de kalması yönünde fikir beyan ediyor. İş dünyası da iş gücüne katılımı olanların önemine dikkat çekiyor. Mültecilerin tamamının gönderilmesi ile üretim alanında sıkıntılar yaşanabileceği belirtiliyor. Gerekçe olarak da üretimde niteliksiz eleman açığının bu kişiler tarafından karşılanıyor olması gösteriliyor. İş dünyası temsilcileri suça karışmamış ve iş gücüne katılan mültecilerin üretime fayda sağladığını ifade ediyor.

“ÇOĞU, AĞIR İŞLERDE ÇALIŞIYOR”

İstanbul Hadımköy’de demir-çelik ve metal profil üretimi yapan Yıldırım Öztürk konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada “Amacımız Suriyelileri parlatmak değil, ama üretimdeki yerlerini de göz ardı edemeyiz. Çünkü uzun yıllardır Türkiye’nin niteliksiz iş gücü ihtiyacını karşılıyorlar. Bugün işçi sınıfının yüzde 5’lik kesimi yabancı uyruklu kişilerden oluşuyor. Dünyanın birçok ülkesinde de aynı tabloyu görebilirsiniz. Hatta gelişmiş ekonomilerde, işçi sınıfları ülke vatandaşlarından değil, ithal işçilerden oluşur. Bugün tamamının gönderilmesi demek üretimin aksaması anlamına gelir. Türkiye’de, özellikle ağır sanayi, yani emek yoğun sektörlerde Türk işçi bulmak çok zor. Ayrıca gençlerin burun kıvırdığı işlerde yabancı uyruklular çalışıyor. Öte yandan yabancı uyruklu kişiler, toplumla direkt temas eden sektörlerde de çok yoklar. Genellikle fabrikalar, ağır sanayi veya tarım sektöründe çalışıyorlar” dedi. 

“BU ZORUNLU BİR HÂL ALDI”

Aynı bölgede plastik masa ve sandalye üretimi yapan Alparslan Yıldız ise “Hiçbir ülke bu kadar fazla mülteciyi ülkesinde istemez” diyerek, şunları kaydetti: Bu biraz zorunlu bir durum oldu. Ülkemize gelen Suriyeliler iş hayatına entegre hâle geldiler. Özellikle sanayi ve tarım alanındaki işçi ihtiyacını karşıladılar. Çalışan ve iş gücüne destek olan mültecilerin gönderilmesi taraftarı değiliz. Ancak suça karışmış veya iş kaydı olmayanlar geri gönderilebilir. Çünkü işçi sınıfında önemli bir yer kaplıyorlar. Geçen ay üç mülteci çalışan, ülkelerine döndü. İş ilanı verdik ve yine başvuranlar yabancılar oldu. Vatandaşlarımızı yargılamak için söylemiyorum ama emek yoğun mesleklerde Türk işçi bulmak kolay değil. Doğal olarak Türk işçilerin yerini Suriyeliler aldı demek doğru olmuyor.

554 BİN SURİYELİ GERİ DÖNDÜ

Göç İdaresi Başkanlığınca Suriyelilerin yoğun yaşadığı 12 şehirde kurulan gönüllü geri dönüş bürolarında yürütülen çalışmalarda bugüne kadar ülkelerine dönen Suriyeli sayısı 554 bin 609’a ulaştı.

EKONOMİYE İŞ GÜCÜ VE YATIRIM ANLAMINDA KATKI SAĞLIYORLAR

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Abdullah Resul Demir, gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi: Olayı ekonomik boyutuyla ele aldığımızda; Suriyeli mültecilerin Türkiye’deki üretim ve yatırım ortamına katkısı yadsınamaz. 3,5 milyon mültecinin sadece devlet desteğiyle Türkiye’de yaşadığını söylemek doğru değildir. Bugün Suriyeli birçok kişi Türkiye’ye yatırımlarını getirmiştir. Şirket açmışlardır ve istihdam sağlıyorlardır. Öte yandan iş gücüne de ciddi katkıları bulunmaktadır. Bugün en zor meslek gruplarında mülteci çalışanları görmekteyiz. Bizler mültecilerin ülkelerine kontrollü bir şekilde gönderilmelerini isteriz, bunu kendileri de ister, ancak doğru zaman ve şartlar mutlak oluşmalıdır. Ayrıca Türkiye’de çalışan veya yatırımcı pozisyonunda olanların da kalması gerektiğini düşünüyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...