İngiltere'den geri adım: Enerji krizinde yeni çareler aranıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
İngiltere'den geri adım: Enerji krizinde yeni çareler aranıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Enerji kriziyle başa çıkabilmek için eski yöntemlere başvurmayı planlayan İngiltere, 2019 yılında çıkarılan kaya gazı çıkarma işlemlerine yönelik yasağı kaldırdı. Deprem riskini tetiklediği öne sürülerek getirilen yasakta, artan enerji maliyetleriyle başa çıkılabilmek için geri adım atıldı.

Rusya’nın AB ülkelerine karşı gazı kısmasına karşılık paniğe kapılan ülkeler farklı çareler aramaya başlamıştı. İngiliz hükümeti, kaya gazı çıkarılmasına yönelik yasağın kaldırıldığını bildirdi. Buna göre İngiltere'de, enerji krizinden etkilenen enerji fiyatlarının düşürülebilmesi için kaya gazı faaliyetleri yeniden başlayacak.

İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada, sismik sarsıntıları tetikleyebileceği yönündeki endişelerle 2019'da kaya gazı çıkarılması amacıyla yapılan faaliyetlere getirilen yasağın kaldırıldığı ifade edildi.

İngiliz Parlamentosunda konuşan İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Jacob Rees-Mogg, Rusya'nın enerjiyi bir silah olarak kullandığını, bu bağlamda İngiltere'nin enerji güvenliğinin sağlanmasının en büyük öncelik olduğunu kaydetti.

GAZ FİYATLARININ DÜŞÜRÜLMESİ BEKLENMİYOR

Rees-Mogg, İngiltere'nin 2040 yılında net enerji ihracatçısı konumuna gelmesi için tüm yollarının keşfedilmesinin gerektiğini belirterek, "Yerel potansiyel gaz kaynaklarının çıkarılmasına ilişkin var olan yasakları kaldırdık." dedi.

Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng de İngiltere'nin yerel doğal gaz üretiminin, uluslararası standartlara göre belirlenen fiyatları düşürmesinin beklenmediğini söyledi.

Kwarteng, "İngiliz üreticiler, gazı yerli tüketicilere piyasa fiyatlarının altında satmayacaktır, bu üreticiler yardım kuruluşu değil." değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere'de muhalefette bulunan İşçi Partisinin Gölge İklim Bakanı Ed Miliband ise ülkede kaya gazı çıkarma faaliyetlerinin yapılmasının "tehlikeli bir fantezi" olduğunu belirterek, kaya gazının çıkarılmasının maliyetinin yenilenebilir enerji kaynaklarına kıyasla daha yüksek olduğunu savundu.


 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...