İslam ülkeleri ilk defa net tutum aldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İslam ülkeleri ilk defa net tutum aldı

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

31 maddelik sonuç bildirisinin gayet sağduyulu hazırlandığını kaydeden Özülker “Takdirle karşılamak lazım, nelerin yapılması gerektiğini tek tek anlatıyor. Ancak fiiliyat yok. Yaptırım gücü olması lazım” dedi.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Gazze için toplanan İslam İş Birliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Ortak Zirvesi bildirisinde yer alan 31 maddedeki tutumunun hayırlı olduğunu ancak nihai olarak çözüm getirebilecek konumda olmadığını kaydetti. Bildiride fiiliyat olmadığını, somut adımların atılmadığını ve Gazze’nin elden çıkmak üzere olduğunu kaydeden Özülker şunları söyledi:
Türkiye’nin bulunduğu bölge itibarıyla ağırlığı ve etkinliğini kabul etmek lazım. Orta Doğu’da herhangi bir konuda adım atılacağında Türkiye’nin bilgisine başvuruluyor. Bu bildiride İİT, ilk kez net bir tutum aldı. Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Katar, Türkiye, Endonezya ve Nijerya Dışişleri Bakanları, İİT ve Arap Ligi’ne üye devletler adına, Gazze’ye yönelik savaşın sona erdirilmesi, kalıcı ve kapsamlı barışın sağlanması adına yetkilendirildi. Burada Türkiye de ön planda yer alıyor. Arap âlemi içerisinde Türkiye’nin önde gelirliliği dikkate alınarak bir tutum sergilenmiş.

GAZZE ELDEN ÇIKMAK ÜZERE

Bildiri, gayet aklıselim. Takdirle karşılamak lazım, nelerin yapılması gerektiğini tek tek anlatıyor. Ama fiiliyatta herhangi bir şekilde inisiyatif alarak bir yere gidebileceklerinin kabul edildiği bir ortam da yok. Bunu üçüncü ülkelerin üzerine yıkarak, ya da BM gibi kurumsallara çağrıda bulunarak yapıyor. Yaptırım gücü olması lazım. Bildiride bunu net olarak göremiyoruz. Hep temenni ve talepleri görüyoruz. Gazze’de katliam sürüyor. Siz ‘yaptım, ettim, geldim, gittim, görüşeceğim’ derken Gazze elden çıkmanın arifesine geldi.

Bildiri, İsrail’e geri adım attırmaz. Burada bir cepheleşme var. İsrail’in yaptıklarını AB ülkeleri meşru müdafaa olarak değerlendiriyor. Almanya’nın II. Dünya Savaşı’ndan dolayı kuyruk acısı var. Bu yüzden İsrail’i karşısına alamıyor. ABD’yi zaten aşamıyorsunuz. ABD toplumunun beşte biri evanjelist. Dinler arası bir çatışma ortamını tahrik ve teşvik etmek için herhâlde çıldırmış olmak lazım. Ama ne yazık ki din faktörü işin içine sokuldu. Netanyahu Tevrat’tan alıntılar yapıyor. Buradaki sorunun temeli ABD’dir. ABD fikir değiştirip ‘Ey Netanyahu yeter’ demediği takdirde durmaz. Netanyahu’nun derdi İsrail’e Gazze ve Batı Şeria’yı katarak bütünleştirilmiş bir İsrail devleti kurmak.”

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...