Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

İsrail basınından tarihi itiraf: Putin göz yumuyordu ama Erdoğan asla taviz vermiyor!

İsrail basınından tarihi itiraf: Putin göz yumuyordu ama Erdoğan asla taviz vermiyor!
Fotoğraf Başlığı İsrail basınından tarihi itiraf: Putin göz yumuyordu ama Erdoğan asla taviz vermiyor!

İsrail’in önde gelen yayın organlarından The Jerusalem Post, Doğu Akdeniz ve Suriye’de yükselen tansiyonun ardından Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yürüttüğü stratejinin "Türkiye duvarına" çarptığını yazdı.

Özetle
Kaydet
a- | +A

İsrail'in bölgesel hevesleri ve askeri senaryoları ülke içinden gelen çarpıcı itiraflarla boşa çıkmaya devam ediyor.

The Jerusalem Post yazarı Herb Keinon imzalı değerlendirmede, Türkiye’nin sahadaki askeri varlığının ve ideolojik kararlılığının İsrail’in hareket alanını kısıtladığı belirtilerek, "Türkiye'yi Rusya'yı yönettiğiniz gibi yönetemezsiniz. Motivasyonları temelde farklıdır. Rusya Suriye'de yalnızca stratejik avantaj ararken, Türkiye'nin hırsları kendi bölgesel, tarihsel ve sarsılmaz hedefleriyle bağlantılıdır" ifadelerine yer verildi.

"RUSYA SESSİZ KALDI AMA TÜRKİYE TAVİZ VERMİYOR"

İsrail’in 2015 yılından bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile kurduğu pragmatik denklemin Türkiye karşısında işleyemeyeceğine işaret edilen analizde, Ankara'nın gücü ve kararlılığı karşısında Tel Aviv’in düştüğü çaresizlik şu satırlarla aktarıldı:

"Putin, Suriye’de küresel bir stratejistin soğukkanlı hesaplamalarıyla hareket etti ve İsrail’in eylemlerine göz yumdu. Ancak Erdoğan’ın Türkiye’si tamamen farklı bir zorluk teşkil ediyor. Ankara, Suriye’yi kendi doğal uzantısı ve arka bahçesi olarak görüyor. Erdoğan için Kudüs ile 'yaşa ve yaşat' ilkesine dayalı sessiz bir anlaşma imzalamak, Türkiye'nin bölgesel liderlik vizyonuna aykırıdır."

İsrail basınından tarihi itiraf: Putin göz yumuyordu ama Erdoğan asla taviz vermiyor!
Başlık Resmiİsrail basınından tarihi itiraf: Putin göz yumuyordu ama Erdoğan asla taviz vermiyor!

"İSRAİL TETİKTE"

İsrail basınındaki analizde, Türkiye’nin son dönemde bölgede kurduğu güçlü ittifaklar ve askeri adımların Tel Aviv'deki güvenlik bürokrasisinde büyük bir tedirginlik oluştuğu yinelendi. Ankara’nın Suudi Arabistan ve Pakistan gibi önemli aktörlerle imzaladığı savunma anlaşmalarına dikkat çekilerek, Türkiye'nin bölgesel bir güç odağı haline geldiği hatırlatıldı.

İsrail basınından tarihi itiraf: Putin göz yumuyordu ama Erdoğan asla taviz vermiyor!
Başlık Resmiİsrail basınından tarihi itiraf: Putin göz yumuyordu ama Erdoğan asla taviz vermiyor!

"WASHINGTON DEVREYE GİRMEK ZORUNDA KALDI"

Suriye ve Doğu Akdeniz hattında Türkiye’nin tutumu karşısında tek başına hareket edemeyen İsrail’in, ABD’nin arabuluculuğuna sığınmak zorunda kaldığı bilgisi aktarıldı.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack’ın açıklamalarına atıfta bulunulan haberde, Washington’ın, NATO üyesi Türkiye ile İsrail arasında kontrolden çıkabilecek sıcak bir çatışmayı önlemek adına aceleyle yeni bir üçlü iletişim mekanizması kurmaya çalıştığı kaydedildi.

İsrailli yazar, Ankara'nın sahadaki kararlılığı ve Doğu Akdeniz ile Suriye hattındaki ağırlığı karşısında Tel Aviv'in hareket alanının daraldığını öne çıkararak şöyle uyarıda bulundu:

"İsrail için Türkiye ile masaya oturmak, Putin’le yapılan pazarlıklardan çok daha zorlu ve kısıtlayıcı olacaktır. Ankara’nın sahadaki ağırlığı ve sarsılmaz kararlılığı, Doğu Akdeniz ve Suriye’deki tüm dengeleri Türkiye lehine değiştiriyor."

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.