İsrail soykırımla yargılanacak! Lahey, kritik kararını açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Gazze'ye saldırılarda BM Soykırım Sözleşmesi'ni ihlali gerekçesiyle İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanında açılan davada ihtiyati tedbir talebine dair karar duruşması bugün görüldü. Uluslararası Adalet Divanı, (soykırım davasında) İsrail aleyhine ileri sürülen iddiaların “makul seviyede” ispatladığına hükmetti. İsrail'in mahkemeye 1 ay içinde rapor sunması gerekiyor.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Güney Afrika'nın açtığı soykırım davasında, "İsrail Devleti, Gazze'de yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmalı" talebiyle ilgili, İsrail'in Gazze sakinlerine yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına hükmetti.

UAD Başkanı ABD’li Yargıç Joan Donoghue, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail'in Gazze’deki fillerinin Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle açtığı davadaki ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin mahkeme kararını okudu.

İSRAİL SOYKIRIMLA YARGILANACAK

İsrail'in 7 Ekim'den sonra Gazze'ye yönelik hava, kara ve denizden başlattığı askeri operasyonların çok büyük sivil can kaybına, sivil altyapının yıkımına ve Gazze nüfusunun büyük çoğunluğunun yerinden edilmesine neden olduğunu kaydeden Donoghue, "Divan, bölgede ortaya çıkan insanlık trajedisinin boyutunun son derece farkındadır ve devam eden can kayıpları ile insanların acılarından derin kaygı duymaktadır." ifadelerini kullandı.

Donoghue, UAD'nin İsrail'in Soykırım Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin bazılarını ihlal ettiğine ilişkin ihtiyati tedbir kararı almaya yetkisi olduğunu da belirterek, Güney Afrika'nın İsrail aleyhine ileri sürdüğü iddiaları “makul seviyede” ispatladığına hükmetti.

Filistinlilerin Soykırım Sözleşmesinin ikinci maddesinde işaret edilen etnik ve dini bir grup tanımı kapsamında değerlendirilebileceğini kaydeden Donoghue, Divan'ın Gazze’deki felaket boyutundaki insani durumun, tedbir kararını gerektirecek düzeyde “acil tehlike” teşkil ettiğine hükmettiğini de kaydetti.

UAD Başkanı Donoghue, Güney Afrika'nın açtığı soykırım davasında mahkemenin, "İsrail Devleti, Gazze'de yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmalı" talebiyle ilgili, İsrail'in Gazze sakinlerine yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına karar verdiğini bildirdi.

İsrail soykırımla yargılanacak! Lahey, kritik kararını açıkladı

NE OLMUŞTU?

Güney Afrika, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonuyla 1948’te imzalanan Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık’ta Uluslararası Adalet Divanı’na başvurmuştu.

"İSRAİL'İN İŞGALİNİ VE GAZZE'DE YAŞANANLARI AFFETMEYECEĞİZ"

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından UAD’de açılan davadaki ihtiyati tedbir talebine ilişkin kararın açıklanması bekleyen göstericiler basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ülkesini ve Filistin halkını desteklemek için Lübnan'da yaşadığı mülteci kampından geldiğini söyleyen Ahmad İskandar, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında sorumluluğu bulunan kimseyi affetmeyeceklerini vurguladı.

"İsrail'in işgalini ve Gazze'de yaşananları affetmeyeceğiz." diyen İskandar, UAD'de açılan davanın 74 yıldır Filistin konusunda ilgisiz olan uluslararası toplumu uyandırma görevini üstlendiğini belirtti.

İskandar, UAD'nin alacağı kararın dünyanın pek çok yerine dağılmış Filistinlilerin ülkelerine güvenli şekilde dönmelerini sağlamasını umduğunu söyledi.

"KARAR, FİLİSTİN HALKI İÇİN ADALETE DOĞRU ATILAN İLK ADIM OLACAK"

UAD önünde kararı bekleyen Nadia da mahkemenin bugün Gazze ve Filistin halkını korumak için önlem almasını umduğunu ifade ederek, kararın "Filistin halkı için adalete doğru atılan ilk adım olacağı" yorumunu yaptı.

Nadia, UAD'nin açıklayacağı ihtiyati tedbir kararlarının Gazze'de saldırıları durdurma gücüne dikkati çekerek, ayrıca kararın Avrupa başta olmak üzere pek çok hükümetin saldırılara yönelik tutumunu değiştirebileceğini kaydetti.

Nadia, "Şu ana kadar Hollanda hükümetinden gördüklerimizin bana pek umut vermediğini söyleyebilirim ancak Lahey'den çıkacak kararın bu durumu değiştireceğini ve bu kararı ciddiye alacaklarını umuyorum. Aynı şey, Avrupa'daki diğer hükümetler için de geçerli." dedi.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı'nın verdiği kararın memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...