Kayıp Malezya uçağı için yeni umut: Kabuklardaki ısıyla yeri tespit edilecek

Düzenleyen: / Kaynak: Independent
- Güncelleme:
Kayıp Malezya uçağı için yeni umut: Kabuklardaki ısıyla yeri tespit edilecek

DÜNYA Haberleri  / Independent

2014 yılında Hint Okyanusu'nda 239 yolcusuyla kaybolan Malezya Havayollarına ait MH370 sefer sayılı uçağın bulunması için yeni bir teknik geliştirildi. Teknik, enkaz parçalarına yapışan sülükayaklıların kabuklarındaki ısının haritalandırılması ile kaza yerine ulaşmayı içeriyor.

2014 yılında Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur ile Çin’in başkenti Pekin arasında sefer düzenlerken Hint Okyanusu üzerinde 239 yolcusuyla birlikte kaybolan Malezya Havayollarına ait MH370 sefer sayılı uçağın enkazına ulaşmak için yeni bir yöntem geliştirildi.

9 yıldır yapılan tüm çalışmalara rağmen yeri tespit edilemeyen uçağa ulaşmak için bulunan bilimsel teknik, AGU Advances adlı hakemli dergide yayımlandı. 9 yıllık sırrı çözmesi hedeflenen yöntem, sülükayaklıların büyüdüğü sıcaklık ve okyanusta sürüklenme koşulları gibi çevresel etkenleri belirlemek için bu deniz organizmalarının kabuk kimyasının analiz edilmesini içeriyor.

Güney Florida Üniversitesi’nden Greogory Herbert’in de aralarında bulunduğu araştırmacılar, MH370’in enkazından parçaları kaza alanından binlerce kilometre uzaklıktaki Afrika kıyısı Reunion Adası’nda karaya vuran fotoğraflarını gördüklerinde çalışmaya başladıklarını belirtti. Dr. Herbert, enkazın sülükayaklılarla kaplı olduğunu belirterek, kabuklarının jeokimyasının kazanın yeri hakkında ipuçları vermesini sağlayacağını ifade etti.

KABUKLARDAN ISI HARİTASI ÇIKARILABİLİR

Sülükayaklılar gibi kabuklu organizmalar her gün ağaç halkalarına benzer katmanlar oluşturarak kabuklarını büyütürler ve her katmanın kimyası, oluştuğu sırada çevredeki suyun sıcaklığına göre belirlenir. Son 20 yılda bilim insanları, omurgasız kabuklarının kimyasında depolanan okyanus sıcaklıklarını çıkarmak için bir yöntem oluşturup geliştirdi.

Sülükayaklıların hareket ettikleri yerlerdeki sıcaklıkları uzun süre hapsediyor ve bunu incelenmesi halinde detaylı bir okyanus ısı haritası çıkartılabileceği ifade ediliyor. Uzmanlar, bu yöntemle 2017 yılında sonlandırılan arama çalışmalarını yeniden başlatılmasını ve arama alanını daraltmayı hedefliyor. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Independent
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...