Kim Jong-Un zırhlı trenle Rusya'ya gidecek! Putin ile silah satışını görüşecek

Düzenleyen: / Kaynak: BBC Türkjçe -Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kim Jong-Un zırhlı trenle Rusya'ya gidecek! Putin ile silah satışını görüşecek

DÜNYA Haberleri  / BBC Türkjçe -Türkiye Gazetesi

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-Un'un silah ticaretini görüşmek için zırhlı treniyle Rusya'ya gideceği bildirildi.

Batı ülkelerinin ambargoları nedeniyle zor günler geçiren Rusya ve Kuzey Kore arasındaki ilişkiler gelişmeye devam ediyor. Rusya’nın Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Pyongyang’dan silah tedarik etmek istediği ifade edildi.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-Un’un görüşmeler gerçekleştirmek üzere Rusya’yı zırhlı trenle ziyaret edeceği belirtildi. ABD merkezli New York Times’ın gazetesine konuşan ABD’li kaynaklar, Kim’in zırhlı treniyle yolculuk yapmayı planladığını, bu yüzden Rusya’nın doğu yakasındaki Vladivostok kentinin tercih edilebileceğini söyledi.

İki ülke arasındaki silah ticaretine ilişkin spekülasyonların ortaya çıkmasından sonra ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, silah satışının gerçekleşmesi durumunda Kuzey Kore’ye yaptırımların artacağını söyledi, “Kuzey Kore’nin daha önce yaptığı açıklamalara sadık kalarak Rusya’ya silah satmamasını talep ediyoruz” dedi.

Beyaz Saray kısa süre önce iki ülke arasındaki silah ticareti görüşmelerinin “aktif bir şekilde ilerlediğini” açıklamıştı.

John Kirby, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Temmuz ayında Kuzey Kore’ye yaptığı ziyarette, Pyongyang yönetimini Moskova’ya silah satışına ikna etmeye çalıştığını aktarmıştı.

Ziyaretten basınla paylaşılan fotoğraflarda Kuzey Kore’nin Hwansong kıtalararası balistik füzesi de yer alıyordu. Bu, pandemiden beri Rus yetkililerin Kuzey Kore’ye ilk ziyareti olmuştu. İki ülkenin liderleri de birbirlerine, aralarındaki işbirliğini artırmayı öngören mektuplar göndermişlerdi.

YAPTIRIMLAR ALTINDA İKİ ÜLKE

Kuzey Kore, nükleer programı, Rusya ise Ukrayna’ya yönelik işgal girişimi nedeniyle çok ağır yaptırımlara uğramış durumda. Moskova’ya son yıllarda uygulanmaya başlanan yaptırımlar dikkat çekse de Pyongyang’ın ağırlığı altında ezildiği yaptırımlar daha kapsamlı.

ABD başta olmak üzere çok sayıda ülke Kuzey Kore’de ciddi sıkıntılara neden olan yaptırımları 1950 yılından başlamak üzere yıllar içerisinde daha da ağırlaştırarak uyguladı. Pyongyang’ın 2006 yılındaki ilk nükleer denemesi sonrasında yaptırımların boyutu ciddi oranda artırıldı.

Yaptırımlar kapsamında Kore'ye gıda malzemeleri ve ham madde ihracatı yapılamıyor. Pyongyang, ülkede ihtiyaç duyulan malzemeleri Çin üzerinden ithal ediyor. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

 

 

  

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: BBC Türkjçe -Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...