Nijer'e müdahale kararında Türkiye detayı: Bayraktar TB2'ler ilk kez karşı karşıya

- Güncelleme:
Nijer'e müdahale kararında Türkiye detayı: Bayraktar TB2'ler ilk kez karşı karşıya

DÜNYA Haberleri

Afrika'nın Sahel bölgesinin kalbinde yer alan Nijer’de sular durulmuyor. Fransa, Avrupa ve ABD'nin hedefindeki Nijer komşu ülkelerinin savaş tehdidiyle karşı karşıya. Olası bir askeri müdahalede ise Nijer ve Nijerya'nın elinde bulunan, Türkiye'nin yerli SİHA'ları ilk kez karşı karşıya gelecek.

Afrika ülkelerinde son yıllarda gerçekleşen darbeler Batı'nın bölgedeki vazgeçilmezliğini sarsmaya başladı. Fransa ve Amerika’yla mücadele eden Nijer, şimdide komşu ülkelerinin savaş tehdidiyle karşı karşıya. 

Bu ülkelerin liderlerine baktığımızda ise bazıları darbeyi bozmak, bazıları da başarısını garanti altına almak için savaşa girme tehdidinde bulunuyor. Çünkü buna benzer ayaklanmaların kendi ülkelerinde de çıkacağını ve Amerika ile Fransa’nın para akışını durduracağını biliyorlar. Korktuklarının başlarına gelmesini istemeyen ülkeler Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (Ecowas) çatısı altında bu ülkeye müdahaleye hazırlanıyor. Örgüt son toplatının ardından "Emir gelir gelmez Nijer'e müdahale etmeye hazırız" mesajı verdi. 

Uranyum zengini, bu Batı Afrika ülkesi, yoksulluk ve radikal gruplarla kuşatılmış bir bölgede bulunuyor. Ülke her ne kadar 1960’ta bağımsızlığını kazanıp Fransa’dan kopsa da sömürge zihniyetini kovamadı. 1960’tan beri tam 5 askeri darbe oldu. Bu son darbeyi farklı kılan ise Rusya detayı… Rusya’nın paralı asker grubu Wagner’le bölgede nüfuzu arttı. Bu da Fransa ve ABD için tehdit.

ASKERİ MÜDAHALE KOASA KAPI AÇABİLİR

Batılı ülkelerin ellerini kara kıtadan çekmesinden korkan Ecowas üyesi 15 ülke kardeş kanı dökmekte kararlı gibi duruyor. Ecowas'ın siyasi işler, barış ve güvenlikten sorumlu komiseri Abdel-Fatau Musah, askeri harekat tehdidinin sertleşmek için tasarlanmış son çare olarak görülmesi gerektiğini söylesede Nijer'e müdahale an meselesi. 

Askeri cunta ile müzakerelerin sürdüğünü belirten Fatau Musah, "Askeri seçenek masadaki en son seçenek, son çare, ancak olasılığa hazırlanmalıyız. Sadece havlayamayacağımızı, ısırabileceğimizi göstermemiz gerekiyor” diye konuştu. 

Olası bir askeri müdahale sömürgecilere karşı uyanışın sürdüğü Afrika’yı kan gölüne çevirebilir. Çünkü savaş durumunda Nijer’in karşısında olan ülkeler olduğu gibi destekleyen ülkeler de var. Nijer’in karşısında, Paris yönetiminin yanında olan bu ülkeler en beklenmedik anda saldırı gerçekleştirmek için hazırlıklara çoktan başlamış olsa da Mali ve Burkina Faso olası bir askeri harekata karşı Nijer’e 2 adet süper Tacona gönderdi bile. Nijer’de aynı zamanda TUSAŞ tarafından geliştirilen 2 adet Hürkuş-c var. Bu ülkelerden birinin herhangi bir güç kullanımı, halihazırda silahlı gruplarla on yıldır süren bir savaşın içinde olan Batı Afrika'nın yoksullaşmış Sahel bölgesini hem siyasi hem de ekonomik açıdan daha da istikrarsızlaştırabilir. ECOWAS'ın ise bölgedeki yaygın darbeleri durdurma konusunda kötü bir geçmişi bulunuyor. Komşu Burkina Faso ve Mali'de üç yıl içinde 4 darbe oldu.

NİJERYA KRİTİK ÜLKE

Nijerya askeri müdahele seslerinin yükseldiği ilk ülkelerden biri olsa da halkı hükümeti desteklemiyor. Bu yüzden savaş Nijerya’da da bir isyanın fitili ateşleyebilir. Ülkede gençler arasında Batı karşıtlığı yükselen bir trend.

Olası askeri müdahale diplomatik engellere de takılıyor. Çünkü Ecowas’e üye ülkeler ve bölgesel güç merkezi Nijerya da dahil olmak üzere parlamentolarından ve yasama organlarından onay almak zorunda. Bu ülkeler için Nijer'deki ateşin kendi ülkelerine sıçraması gibi bir riski de beraberinde getiriyor. 

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u devirerek başa gelen Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani’den ise konuya dair henüz bir açıklama gelmedi. Tchiani’nin Rusya desteğini alarak direnmesi, Putin'in belki de Ukrayna’ya destek veren batılı ülkelerden ve ABD'den intikamını almak için bir yol açabilir. Bunun anlamı, yıllara yayılacak bir savaş ve Kara Kıta'yı teslim alacak bir kaos demek... 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...