Rusya'dan son dakika tahıl anlaşması açıklaması: Çıkmadık, askıya aldık

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Rusya'dan son dakika tahıl anlaşması açıklaması: Çıkmadık, askıya aldık

DÜNYA Haberleri

Rusya Savunma Bakanlığı, askıya alınan tahıl anlaşması hakkında yaptığı açıklamada, “Rusya bu anlaşmadan çıkmıyor, uygulanmasını askıya alıyor" dedi.

Rusya, Ukrayna’nın Sivastopol’da Rus savaş ve sivil gemilerine saldırılar düzenlemesini gerekçe göstererek   29 Ekim'de Tahıl Girişimi anlaşmasından çekildiğini duyurmuştu. Rusya konu ile ilgili dikkat çeken bir son dakika açıklamasında daha bulundu. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, anlaşma doğrultusunda Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya sevk edilmesi için Karadeniz'de oluşturulan güvenlik koridorunda gemi trafiğinin durdurulduğu bildirildi.

"RUSYA ANLAŞMADAN ÇIKMIYOR, ASKIYA ALIYOR"

Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik saldırılar gerçekleştirdiğinin altı çizilen açıklamada, "Ukrayna'nın 29 Ekim'de Sivastopol kentinde savaş gemilerine ve sivil gemilere yönelik gerçekleştirdiği terör eyleminin etrafındaki durum netleşene kadar, Karadeniz Girişimi tarafından tanımlanan güvenlik koridoru boyunca trafik askıya alındı. Karadeniz Girişimi kapsamındaki anlaşmanın ana katılımcısı olarak Rusya bu anlaşmadan çıkmıyor, uygulanmasını askıya alıyor" denildi.

"BM'DEN DESTEK İSTENDİ"

Açıklamada, tahıl anlaşmasında Rusya'nın tavrıyla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e de rapor sunulduğu ifade edilerek, güvenlik koridoru ve insani yardım koridorlarından Rusya'ya saldırıların sürdürülmemesi için BM'den destek istendiği belirtildi.

TÜRKİYE'NİN TEMASLARI DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin çabaları ile başlayan tahıl sevkiyatında yaşanan kriz yine üklemizin temasları ile çözülmeye çalışılıyor. Türkiye'nin Rusya ile olan kritik temasları hız kesmeden devam ediyor. Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakanlıktan yapılan bilgilendirmeye göre, Çavuşoğlu ve Lavrov'un telefon görüşmesinde tahıl koridoru, Kafkasya'daki son gelişmeler ve 3+3 bölgesel iş birliği platformu toplantısı ele alındı.

BAKAN AKAR, RUS MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan bugün Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede tahıl sevkiyatına ilişkin son durum ele alındı. Bakan Akar, küresel gıda krizinin çözümüne büyük katkı sağlayan ve tüm sorunların iş birliği ve diyalogla çözülebileceğini gösteren tahıl girişiminin sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Çatışma koşullarından ayrı tutulması gereken ve tamamen insani bir faaliyet olan tahıl sevkiyatı inisiyatifinin askıya alınması kararının yeniden değerlendirilmesini beklediklerini ifade eden Akar, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türkiye'nin bölgede barışın temini ve insani yardım konusunda her seviyede bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini söyledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...