Rusya'nın en büyük bankası Avrupa pazarından çekildi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Rusya'nın en büyük bankası Avrupa pazarından çekildi

DÜNYA Haberleri  / AA

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, yaptırımlar nedeniyle Avrupa pazarından çekildiğini duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Rusya'ya ve Devlet Başkanı Putin'e tepkiler çığ gibi büyürken yaptıırmların ardı arkası kesilmiyor. Geçtiğimiz günlerde ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere Rusya'yı  uluslararası ödeme ağı olan SWİFT'ten çıkarma kararı almıştı. Finansal yaptırımlar Rusya'nın ekonomisini sarsmış olacak ki Rusya'nın en büyük bankası Sberbank dikkat çeken bir karar aldı.

'OLAĞANÜSTÜ' BİR NAKİT ÇIKIŞI

Sberbank’tan yapılan yazılı açıklamada, şirketin Avrupa’daki şubelerinde “olağanüstü” bir nakit çıkışının yaşandığına işaret edildi. 

ÇALIŞANLARA TEHDİT

Şirket çalışanlarına ve şubelerine yönelik tehditlerin de yaşandığı belirtilen açıklamada, Sberbank’ın mevcut durumda Avrupa pazarından çekilme kararı aldığı belirtildi.

Avusturya Sermaye Piyasası Kurumu (FMA), Sberbank'ın Avrupa kolu Sberbank Europe AG’nın Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) talimatıyla kapatıldığını bildirmişti.

Rusya'nın hal hazırda durumu için JPMorgan ekonomisti Jahangir Aziz tarafından hazırlanan analize göre, Rusya’nın gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) Batılı ülkelerin açıkladığı "ağır" yaptırımlar nedeniyle ikinci çeyrekte yüzde 20 gerileyecek.

ENFLASYON ARTACAK

Rus ekonomisinin 2022'nin tamamında ise yüzde 3,5 daralacağını öngörülen analizde, ocak ayında yüzde 8,73 olan enflasyonun bu yıl sonunda en az yüzde 10'a çıkacağı kaydedildi.

ÜLKE EKONOMİSİNİN BÜYÜME POTANSİYELİ DÜŞECEK

Ekonomist Aziz, artan küresel siyasi ve ekonomik izolasyonun Rus ekonomisini gelecek yıllarda da baskılamaya devam edeceğine dikkat çekerek, ülke ekonomisinin büyüme potansiyelinin yüzde 1,75'ten yüzde 1'e düşeceğini söyledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...