Son dakika! Putin hapse girebilir mi? Yakalama kararı çıkarıldı, Rusya'dan açıklama geldi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Son dakika! Putin hapse girebilir mi?  Yakalama kararı çıkarıldı, Rusya'dan açıklama geldi

DÜNYA Haberleri

Son dakika haber: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e savaş suçu işlediği iddiasıyla tutuklama kararı çıkardı. Gelişmenin ardından Rusya'dan yapılan açıklamada, "Kararın bizim için önemi yok" denildi. Ukrayna'dan ise, "Bu karar yalnızca başlangıç" açıklaması geldi.

Bir yılı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşı kanlı mücadelelerle devam ediyor. 42 bini aşkın insanın öldüğü savaşta, Donbas, Buça, Mariupol gibi şehirlerde soykırım yaptığı iddia edilen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkardı. Kararın ardından, Rusya ve Ukrayna'dan art arda açıklama geldi. Rusya "Kararın bizim için önemi yok" derken, Ukrayna ise, "Bu karar yalnızca başlangıç" açıklamasını yaptı.

"UKRAYNALI ÇOCUKLARIN SINIR DIŞI EDİLMESİ SAVAŞ SUÇU"

Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM) yapılan yazılı açıklamada Putin ve Lvova-Belova hakkında, Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılması suçundan yakalama kararı çıkarıldığı bildirildi.

Açıklamada, Ukraynalı çocukların Rusya'ya hukuka aykırı olarak götürülmesi suçuna her iki şüphelinin de iştirak ettikleri belirtilerek Putin'in kontrolü altındaki kişilerin bu suçu işlemesine engel olmadığı gerekçesiyle sorumlu tutulduğu ifade edildi.

Putin ve Lvova-Belova'nın Ukraynalı çocukların sınır dışı edilmesi suretiyle savaş suçu işledikleri yönünde yeterli şüphenin bulunduğu aktarılan açıklamada, yakalama kararının UCM Başsavcılığının 22 Şubat 2023 tarihli talebi üzerine verildiği kaydedildi.

Açıklamada, yakalama kararının mağdurları korumak adına başta gizli tutulmasının düşünüldüğü ancak halihazırda suçların işlenmeye devam etmesini göz önünde bulunduran Mahkemenin yeni suç işlenmesini önlemek amacıyla kararı kamuya açıkladığı belirtildi.

KREMLİN: KARAR HUKUKEN GEÇERSİZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, UCM’nin kararına ilişkin açıklamasında, meselenin formüle edilmesini rezalet ve kabul edilemez olarak bulduklarını kaydeden Peskov, “Rusya bazı devletler gibi bu mahkemenin yargı yetkisini tanımamaktadır. Bu nedenle, bu türden herhangi bir karar hukuk açısından Rusya Federasyonu için geçersizdir.” dedi.

RUSYA DIŞİŞLERİ: YÜKÜMLÜLÜĞÜMÜZ YOK

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada karar hakkında, “Uluslararası Ceza Mahkemesi kararlarının hukuki açıdan dahil ülkemiz için hiçbir anlamı yoktur. Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Statüsü’ne taraf değildir ve buna göre herhangi bir yükümlülüğü yoktur.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın bu kurumla işbirliği yapmadığına dikkat çeken Zaharova, dolayısıyla uluslararası mahkemeden gelecek yakalama kararlarının da yasal olarak kendileri için geçersiz olacağını vurguladı.

#l-954336,953826#

"ULUSLARARASI TOPLUMUN TAKDİRİ ÇOK GÜZEL"

UCM’nin yakalama kararı çıkardığı Rusya Çocuk Hakları Komiseri Mariya Lvova-Belova da yaptığı açıklamada, “Uluslararası toplumun, ülkemizin çocuklarına yardım etmek için yapılan çalışmaları, onları savaş bölgelerinde bırakmamamızı, oradan çıkarmamızı, onlar için iyi koşullar yaratmamızı, onları seven, önemseyen insanlarla kuşatmamızı takdir etmesi çok güzel!” dedi.

Kendisine karşı Japonya dahil pek çok ülkenin yaptırım kararları aldığını hatırlatan Lvova-Belova, “Şimdi de tutuklama kararı var. Bundan sonra ne olacak merak ediyorum. Biz çalışmalarımıza devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

MEDVEDEV'DEN TUVALET KAĞITLI AÇIKLAMA

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada UCM’nin Putin hakkında yakalama kararı aldığını hatırlatarak, bir tuvalet kağıdı emojisiyle, “Bu belgenin nerede kullanılması gerektiğini açıklamaya gerek yok.” yorumunda bulundu.

PUTİN YARGILANABİLİR Mİ?

Yasal boşluk nedeniyle UCM'de Rusya aleyhine bir saldırı davasının görülemeyeceği düşünülüyor. Ancak Ukrayna ve destekçi devletlerin iradesiyle özel bir mahkemenin kurulabileceği düşünülüyor. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'de 11 Nisan 2022'de, Rus saldırganların Ukrayna topraklarında işlediği savaş suçlarının soruşturulacağı uluslararası özel bir askeri mahkemenin kurulması için uluslararası ortaklarının desteğini istemişti.

Böyle bir mahkemenin kurulması olası görünmese de, geçmişte emsal örnekleri bulunuyor. Almanya'da Yahudilere soykırım yapmakla suçlanan Adolf Hitler'in yandaşlarının Nürnberg'te kovuşturmalara tabi tutulduğu, Yugoslavya, Ruanda ve Liberya'daki savaş suçlarının mahkemeye taşındığı biliniyor.

Yine Liberya'nın eski lideri Charles Taylor işlediği savaş suçlarından dolayı 50 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Taylor halen Britanya'daki hapishanede cezasını çekiyor.

(AA)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...