Suriye devletsizliğin felaketini yaşıyor

- Güncelleme:
Suriye devletsizliğin felaketini yaşıyor

DÜNYA Haberleri

Esad rejimi, deprem sonrası yıkılan binalara müdahale etmedi. Gelen yardımlar ise Şebbiha milisleri tarafından yağmalandı.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Türkiye’de yaşanan deprem, sınırın Suriye tarafını da ciddi anlamda etkiledi. Türk halkı ile birlikte resmî tüm kurum ve kuruluşlar, yaşanan felaket sonrası seferber olurken Suriye’de ikinci dram yaşanıyor. Hama, Humus, Halep, İdlib başta olmak üzere onlarca yerleşim biriminde tam anlamı ile devletsiz kalmışlığın felaketi yaşanıyor. Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Mehmet Silo “Esad rejimi hiçbir enkaza müdahale edemedi. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Rusya, İran, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Cezayir gibi ülkelerden gelen tüm yardımlar Şebbiha milisleri tarafından yağmalandı. ‘Türkiye’de devlet yok’ diyenler Suriye’de devletsizliğin yol açtığı felaketi görse utanır” dedi.

FERYAT EDEREK CAN VERDİLER

Mehmet Silo “Türkiye’de devlet, havada, karada, denizde tüm imkânları ile çözüm üretti. Biz o şemsiyeden mahrum kaldık. Enkaz altında yüzlerce insan feryat ederek can verdi. Çünkü ne bir iş makinesi, ne sağlık çalışanı ne de kurtarma ekibi o çöken binalara gitmedi. O enkaz yığınlarından sağ çıkabilen hiçbir depremzedeye çadır, battaniye, sıcak çorba, ilaç, gitmedi. Oysa Türk jetleri, helikopterleri hava koridoru kurarken gemiler güvenli sığınağa çevrildi. Rejim kanadı kendi imkânları ile arama kurtarma faaliyeti yürütenlere benzin, mazot dahi temin edemedi” dedi.

REJİM SAHADA YOK

Suriyeli araştırmacı-aktivist Fuat Durmuş ise “Esad rejimi ilk günden bu yana hiçbir biçimde sahada yok. BM ve 6 ülke tarafından sahaya indirilen yardımlar ise polis, asker ve kamu otoritesi olmadığı için Şebbihalar tarafından direkt el konularak iç edildi. BM yetkilileri bu durumu gördü ve bazı yardımları aracısız dağıtmaya çalıştı. Rejime bağlı milisler o ailelere gidip verilenleri geri aldı. Sonra da aynı bölgelerde satışa çıkardılar. Hem de ambalajları dahi sökmeden satıyorlar. Bir kısmı ise internet üzerinden toptan satılıyor. Bu duruma müdahale eden herhangi bir unsur da yok” şeklinde konuştu. Durmuş, bir diğer skandalın ise sahada hiçbir varlık göstermeyen Şam rejiminin depremi fırsata dönüştürmek istediğini, tüm dünyaya yardım çağrısı yaptığını şu sözlerle ifade etti: Şam’ın bu noktadaki hedefi, yaptırımları esnetmek ve yardımlar aracılığı ile Şebbihalara daha fazla destek vermek.

10 YILDA 150 MİLYAR DOLARLIK PETROL ÇALINDI

Deprem sonrası ortaya çıkan manzarayı gazetemize anlatan Fuat Durmuş “Suriye’nin son 10 yıllık döneminde en az 150 milyar dolarlık petrolünü çaldılar. Aynı uluslararası aktörler şu an sahada yok. PKK ise göstermelik yardım konvoyları ile güya depremzedelere destek veriyor. Bu planlı bir istismar. Hem uluslararası güçler hem de onların piyonu olan PKK önce bu halka ait olan zenginliği iade etsin. Bu noktada Türkiye’yi örnek alsınlar. Bir yandan 10 ildeki yaraları sarmaya çalışan Türkiye, diğer yandan gücü oranında resmî ve sivil imkânları ile halkımıza yardım etmeye çalışıyor. Mazlum insanlara destek oluyor” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...