The National Interest’ten çarpıcı analiz: Orta Doğu’da güç Türkiye’nin eline geçti

Orta Doğu’da Türkiye'nin liderliğinde şekillenen yeni bölgesel yapılanma, ABD ve İsrail merkezli medya organlarının gündeminde üst sıralara yerleşti. Başkan Donald Trump'a yakınlığıyla bilinen Amerikan medya kuruluşlarına göre, Ankara'nın öncülüğünde yükselen yeni blok, bölgede dengeleri yeniden tanımlıyor.
ABD merkezli The National Interest (NI) yayın organında, akademisyenler ve güvenlik uzmanlarının ortak imzasını taşıyan dikkat çekici bir analiz yayımlandı. Analizde, Orta Doğu’daki jeopolitik dengelerin yeniden şekillendiği, bu süreçte Türkiye'nin belirleyici aktör konumuna yükseldiği vurgulandı.
ABD'NİN YENİ SURİYE STRATEJİSİNDE TÜRKİYE BELİRLEYİCİ GÜÇ
Analizde, ABD’nin Suriye’de Şaraa liderliğindeki yeni yönetimle diyalog kurma niyetinin İsrail’de endişe oluşturduğu belirtildi. Türkiye’nin, Hey’et Tahrir el-Şam (HTŞ) üzerindeki etkisi de dikkat çekici bulunurken şu ifadeye yer verildi:
"Türkiye’ HTŞ’yi gizlice etkisi altına aldı. Trump Türkiye'nin Suriye'deki etkisinin ABD'nin terörle mücadele çabalarını destekleyebileceğini ve İran'ın bölgedeki etkisini sınırlayabileceğini umuyor. "
“DİRENİŞ EKSENİ ZAYIFLATILDI, TÜRKİYE YENİ GÜCÜ TEMSİL EDİYOR”
Haberde, İran merkezli Direniş Ekseni’nin zayıfladığı, yerine Türkiye’nin liderliğinde yeni bir Sünni eksenin oluştuğu vurgulandı. Erdoğan’ın Hamas lehine açıklamaları ve İsrail'e yönelik sert tutumu hatırlatılarak şu satırlara dikkat çekildi:
"HTŞ, mevcut güç boşluğunda daha kurumsal bir yapı kazanarak siyasi hedeflere yönelebilir ve sahada etkin bir aktöre dönüşebilir."
İSRAİL, TÜRKİYE'NİN SURİYE'DEKİ VARLIĞINI "KIRMIZI ÇİZGİ" İLAN ETTİ
İsrail’in Türkiye’nin Suriye’de askeri üs kurmasına karşı çıktığı belirtilen yazıda, T-4 hava üssü gibi tesislere erişimin engellenmesi için operasyonlar düzenlendiği bildirildi.
TÜRKİYE'NİN ORTA DOĞU'DAKİ ROLÜ VURGULANDI
Makalenin sonunda, Türkiye'nin Orta Doğu’da İran’ın yerini tutamayacağı ve HTŞ'nin reformdan geçirilmeden Esad’a alternatif olamayacağı ifade edilerek şu değerlendirme yapıldı:
"ABD, Rus ya da Suriye ordularının bıraktığı boşluğu doldurmasına izin vermemeli."
Yazar, "Türkiye'nin son dönemdeki aktif politikalarıyla bölgede yeni bir denge kurduğu" ifadeleriyle dikkat çekerken, Ankara'nın sahadaki kazanımlarının stratejik bir kırılmaya neden olduğunun altı çizildi.
ÇİN VURGUSU
Yayın, ayrıca Çin’in bölgedeki etkinliğini sistematik biçimde artırmaya başladığını kaydetti. Çin’in 100’den fazla ülke ile imzaladığı 20 farklı kategorideki anlaşmaya dikkat çekilen analizde, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile yürürlüğe konan "Ortak Gelecek Birlikteliği" anlaşmaları özellikle öne çıkarıldı.
Söz konusu anlaşmaların, Çin’in ABD’ye karşı denge kurma stratejisinin diplomatik ayağını oluşturduğu belirtilirken, 2017’de Çin Anayasası’na giren bu vizyon kapsamında Suriye ve Mısır’ın da yakın zamanda dahil edileceği bilgisine yer verildi.
ABD'NİN BÖLGEDEKİ GÜVENLİK ETKİSİ ZAYIFLIYOR
NI analizinde, Kongre üyelerinin değerlendirmelerine de yer verildi. Buna göre, Çin’in bu hamlelerle ABD’nin uzun yıllardır sürdürdüğü bölgesel güvenlik etkisini kırmayı hedeflediği, Washington’un ise bölgesel pozisyonunu korumakta zorlandığı kaydedildi.