Wagner darbesi durduruldu: İkna edilen Prigojin yargılanmayacak

- Güncelleme:
Wagner darbesi durduruldu: İkna edilen Prigojin yargılanmayacak

Dünya Haberleri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aşçısı olarak tanınan Yevgeniy Prigojin’in fitilini ateşlediği isyan, ikinci günde bastırıldı. Kremlin, geri çekilen Prigojin’in cezasının düşürüldüğünü açıkladı.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Rusya Devlat Başkanı Putin, Wagner mevzilerinin Rus ordusu güçleri tarafından vurulduğu gerekçesi ile ayaklanan ve Rostov şehrini ele geçirdikten sonra Moskova’ya yürüme kararı alan Prigojin’i hain ilan etmişti. Ancak varılan anlaşma gereği Prigojin birliklerini geri çekince hakkındaki ceza davası düşürüldü. Uzmanlar, Rusya’nın proksi gücü olarak dünyanın 17 ülkesinde faaliyet yürüten Wagner’in başlattığı isyanı iç savaş teşebbüsü olarak nitelendiriyor. Rusya’da yaşanan olayların ikinci günde durulmasına rağmen Ukrayna, Suriye, Libya, Afrika ve Kafkaslarda denklemi değiştireceği görüşü hâkim.

HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAZ

Rusya uzmanları, Wagner krizini satranç oyununa benzetiyor. Moskova’nın dinamiklerini en iyi bilen isimlerden Prof. Dr. Toğrul İsmail, Prigojin’in isyan girişimini Putin’e rağmen başlatmadığını savunuyor. “Wagner’in kazanması kolay değil” diyen İsmail “Ayaklanmanın ilk yansımasını Ukrayna’da görürüz. Prigojin ısrarla Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu hedef gösteriyor. İlk andan itibaren özel bir strateji izliyor” dedi.

OLİGARKLAR ŞİMDİLİK TAKİPTE

Eğitimini Rusya’da tamamlayan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Toğrul İsmail, tekrar ateşlenmesi hâlinde isyanın ordudan ibaret kalmayabileceği görüşünde. Toğrul İsmail’e göre Putin’in 24 yıllık baskı iktidarından şikâyetçi olan geniş bir kitle var ve bu insanlar Prigojin’e destek verebilir. Ayrıca Ukrayna savaşı ile gelen uluslararası yaptırımlar sebebiyle ciddi kayıplar yaşayan Rus oligarklardan da destek görebilir.

KLASİK DARBEDEN ÇOK FARKLI

Rus ordusunda uzun yıllar görev alan emekli Albay Akif Kasımov ise Wagner ve Prigojin’in hareket stratejisinin önemli ip uçları barındırdığını belirtti. Kasımov “Prigojin klasik askerî darbe görüntüsünden çok uzak söylemler kullanıyor. Ukrayna’da 100 bin Rus askerinin öldürüldüğü iddiası ile Şoygu ve Gerasimov’un hesap vermesi gerektiğini dillendiriyor. Olan biteni adalet yürüyüşü olarak nitelendiriyor. 30 bin kişilik bir gücü var ama Moskova dahil tüm kentlerde onun çağrısı ile harekete geçecek 100 binden fazla insan var” dedi.

GECİKEN ZAFER TETİKLEDİ

Prigojin’in Rusya içerisinde uzun zamandır yoğun çalışma yürüttüğünü hatırlatan Kasımov “Wagner kurucusu tüm şehirlere elemanlarını sızdırdı. Ayrıca hapishanelerin kapılarını açmak öncelikli planları. Progojin her ne kadar isyanı 23 Haziran saat 19.30’da başlatsa da ayaklanmanın startını 1 hafta önce vermişti” şeklinde konuştu.

Kasımov’un dikkat çektiği bir diğer konu ise çözülmenin 2014 Kırım işgali ile başladığı yönünde. Kırım sonrası Suriye, Libya, Afrika ve en son Ukrayna’da girişilen askerî işgal ve operasyonlar Rusya için sonun başlangıcı oldu. Ukrayna’da çöken ordu yapısı ve bir türlü gelmeyen zafer, huzursuzluğu üst boyuta taşıdı.

BAZI İSİMLER TASFİYE EDİLECEK

Moskova’da konuştuğumuz Rus istihbaratı ile yakın ilişkileri olan güvenlik bürokrasisinden bir isim ise Putin’in 1917 vurgusunun önemli olduğunu kaydetti. Putin olaylara ilişkin değerlendirmesinde “O dönem Ukrayna Halk Cumhuriyeti Başkanı Simon Vasylyovych Petliura ile Wagner komutanı Yevgeni Viktoroviç Prigojin’in arasında özellikle bağ kurdu” diyen Rus kaynak “Prigojin özellike efsaneleştirildi. İstihbarat, asker ve sivil bürokraside olağanüstü güç kazandı. Bu gücü sokağa da yansıdı. Şahit olduğumuz her şey bir senaryo. Böylesine büyük bir güç bu kadar basit hatalar yapmaz. Bu olay üzerinden içeride güçlü bir dizayn yapılacak. Bazı isimler tasfiye edilecek. Prigojin’in tüm gücünü Ukrayna’dan çekmesine özellikle izin verildi” görüşünü savundu.

LUKAŞENKO’NUN AİLESİ TÜRKİYE’DE

Rusya’da başlayan iç karışıklığın ardından, Belarus’ta da ilginç bir gelişme yaşandı. Rusya lideri Putin’in en yakın müttefiki olan Belarus diktatörü Aleksandr Lukaşenko ailesini Türkiye’ye gönderdi. Saat 00.11’de başkent Minsk’teki havalimanından havalanan uçak, Muğla’nın Bodrum ilçesine indi. Söz konusu uçağın, Lukaşenko’nun oğulları tarafından kullanıldığı biliniyor. 

KADİROV, ÇEÇEN ASKERLERİNİ GÖNDERDİ

Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti’nin Başkanı Ramazan Kadirov, Wagner’i ihanetle suçladı. “Yaşanan bir askerî isyan ve iğrenç bir ihanettir. Bu tür eylemler haklı gösterilemez. Putin’i sonuna kadar destekliyoruz” diyen Kadirov, Akhmat Özel Kuvvetlerini Wagner’e karşı savaşmak için görevlendirdi.

İNGİLTERE: KRİZ ÜLKE İÇİNDE İLERLEYEBİLİR

İngiltere Savunma Bakanlığı, Wagner kriziyle ilgili “Yaşananlar, son zamanlarda Rus devletinin karşı karşıya olduğu en ciddi meydan okumayı temsil ediyor” değerlendirmesinde bulundu. İngiliz Dışişleri Bakanlığı da, krizin Rusya içinde ilerleyebileceğini kaydederek, vatandaşlarına “Rusya’ya seyahat etmeyin” uyarısında bulundu.

BEYAZ SARAY: TAKİP EDİYORUZ

Rusya’da yaşananlarla ilgili ABD’den “Gelişmeleri takip ediyoruz” açıklaması geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adam Hodge ‘ABD Başkanı Joe Biden da konuya ilişkin bilgilendirildi. Müttefikler ve ortaklarla Rusya’daki gelişmeleri görüşeceğiz” dedi. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel da “Olayları yakından izliyoruz. Bu Rusya’nın iç meselesi” dedi.

GERİ ÇEKİLEN PRİGOJİN BELARUS YOLCUSU

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Wagner’in kontrol ettiği noktalardan çekilmeye başlamasının ardından “Wagner lideri Evgeny Prigojin’in aleyhindeki ceza davası düşecek, Belarus’a gidecek” dedi.

Wagner darbesi durduruldu: İkna edilen Prigojin yargılanmayacak

Rusya’da silahlı isyan başlatan Rus paralı asker grubu Wagner’in kontrol ettiği bölgelerden ayrılmasının ardından Kremlin yönetiminden yeni bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuğuyla gerçekleşen müzakerelerin detaylarına dair açıklamalarda bulunarak, “Aleksandr Lukaşenko ve Yevgeniy Prigojin’in geçmişe dönük bir dostluğu vardı. Putin ve Lukaşenko, Wagner ile problem çözme amacıyla arabuluculuk konusunda anlaştılar. Bu çabalarından dolayı kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.

Wagner lideri Prigojin ve Wagner birliklerinin geleceği ile ilgili yapılan anlaşmalara değinen Peskov, “Yetkililer, Wagner birliklerinin cephedeki (Ukrayna’daki) değerlerini göz önünde bulundurarak onlara kötü muamelede bulunmayacak. Prigojin aleyhindeki ceza davası düşecek, Wagner lideri Belarus’a gidecek. İsyan hareketine katılmayan Wagner üyeleri, Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayacak. Ayaklanma nedeniyle Ukrayna’daki özel askerî operasyonun hedeflerinde değişiklik olmayacak” dedi. Wagner birliklerinin Ukrayna’dan ilhak edilen Luhansk’a geri döneceğini de belirten Peskov, Belarus’a gidecek olan Prigojin’in yerine kimin görev alacağının henüz belirlenmediğini söyledi.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...