Yeni Cenevre Türkiye oldu

- Güncelleme:
Yeni Cenevre Türkiye oldu

Dünya Haberleri

Enerji krizinden barış görüşmelerine, esir takasından lojistik merkeze, gıda darboğazından ülkelerin istihbarat servislerinin masaya oturmasına kadar pek çok konuda krizin çözüme kavuşturulduğu adres olduk

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Uluslararası problemlerde müzakere görüşmelerinin adresi olan Cenevre’nin rolünü artık Türkiye üstlendi. Dört bir yanındaki savaş, rejim istikrarsızlığı, krizler ve terör örgütleriyle boğuşan Türkiye, yeni dünyanın gözde çözüm merkezi hâline geldi. Türkiye, enerji krizinden barış görüşmelerine, esir takasından lojistik merkeze, gıda darboğazından ülkelerin istihbarat servislerinin masaya oturmasına kadar pek çok konuda krizin çözüme kavuşturulduğu bir ülke oldu.

MÜZAKERELER: Terör örgütleriyle etkin mücadeleden aman vermeyen Türkiye, özellikle Rusya-Ukrayna savaşında izlediği tutum ile dünyada dengelerinde değişmesine sebep oldu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan savaşta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan görüşmelerin Türkiye’de yapılması talebini Rusya’ya iletmesini rica etti. Böylece görüşmelerin İstanbul’da, doğrudan Erdoğan’ın ev sahipliğinde olması için Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde yapılması üzerine uzlaşma sağlandı.

ESİR TAKASI: Rusya-Ukrayna arasındaki savaşta barış görüşmelerinin adresi olan Türkiye, esir takasında da kolları sıvadı. Gerek Putin gerek Zelenskiy’in güvendiği tek aktör Ankara olurken,  ABD ve AB ülkelerinin böyle zorlu bir dönemde bu kadar kritik bir değişimi başarılamayacağının altı çizildi. Ancak Ankara’nın ara buluculuğunda gerçekleşen esir mübadelesi de başarı ile tamamlandı. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, esir takası konusunda oynadığı rol sebebiyle Türkiye’ye teşekkür ederken, takasla 2 ABD vatandaşının da özgürlüğüne kavuştuğunu açıkladı.

TAHIL KİLİDİ: Savaşla birlikte Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bulunan birçok yük gemisi çıkış yapamadı, bu kez de küresel gıda krizi gündeme geldi. Bunun çözümünde de adres yine Türkiye oldu. Ankara’nın girişimleriyle Moskova ve Kiev arasında imzalanan tahıl koridoru anlaşması ile küresel boyuta ulaşan gıda krizinin çözümü için tarihî bir adım atıldı. Tahıl koridoru anlaşması, İstanbul’da yapılan toplantı ile Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalandı. Rusya’nın, Karadeniz filosu karargâhına düzenlenen saldırı sonrasında ‘sivil gemilerin güvenliğini garanti edemeyeceği’ gerekçesiyle tahıl koridoru anlaşmasından ‘belirsiz bir süre’ çekildiğini açıklaması yeni bir krizin habercisi oldu. Bunun üzerine bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girerek Rusya lideri Putin ile görüştü. Erdoğan, askıya alınan Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasının yeniden işlerlik kazandığı bilgisini paylaştı. 

İSTİHBARAT ZİRVESİ: Washington ve Moskova arasında, yaşanan büyük gerginlik nükleer krize sebep oldu ABD ile Rusya arasındaki tansiyonu düşürmek için bu kez MİT aktif görev üstlendi. Ankara; Rus ve ABD’li istihbarat şeflerini bir araya getirerek, nükleer krizin çözümü için ilk adımı attı. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Rus Dış İstihbarat Servisi (SVR) şefleri arasındaki görüşme MİT’in ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

ENERJİ KORİDORU: Doğalgaz krizi yaşayan Avrupalılara kapılarını açan Türkiye, kaynağından temin ettiği doğalgazı başta Avrupa olmak üzere ihtiyacı olan ülkelere ulaştırarak enerjide bir merkez hâline gelmeye hazırlanıyor. Küresel lojistik ağda merkez olmak için çalışmalarını sürdüren Ankara, ocak-şubat aylarında gaz merkezi olmak için tarafları bir araya getirmek için kolları sıvadı. Enerji Bakanı Fatih Dönmez “Muhtemelen ocak-şubat gibi uluslararası gaz konferansı düzenlemek suretiyle, hem kaynak ülkelerini hem de kullanıcı ülkeleri bir araya getirerek fikirlerini alacağız. Sonrasında da hızlıca bunu devreye koyacağız” dedi. Türkiye’nin doğalgaz merkezi olması için Rusya ile mutabakat sağlanırken, kurulacak üssün yeri ile ilgili çalışmalar Trakya’da devam ediyor.

KONTEYNER LİMANI: Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Türkiye hava-kara ve deniz ulaşımının tamamında da söz sahibi olacak. Türkiye’nin bölgesel ve kıtasal anlamda bir aktarma merkezi hâline gelmesi ve ‘Kuşak ve Yol Girişimi’ güzergâhında etkin olmasını temin etmek amacıyla Doğu Akdeniz Bölgesinde, Orta Doğu ve Orta Asya coğrafyasına çıkış kapısı olacak transit yük odaklı bir ana konteyner limanı inşa edilecek. 2023 yatırımları arasına giren proje için gelecek yıl Doğu Akdeniz Bölgesinde yer tespiti yapılıyor. Tespitin ardından etüt ve proje çalışmaları hızla tamamlanacak. Ege hinterlandına hizmet edecek Çandarlı Limanı için de üstyapı çalışmaları devam ediyor.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...