Bakan Çavuşoğlu'ndan tahıl koridoru açıklaması

- Güncelleme:
Bakan Çavuşoğlu'ndan tahıl koridoru açıklaması

Politika Haberleri

Kabine toplantısı sonrası soruları cevaplayan dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, 19 Kasım tarihinde bitecek olan ‘Tahıl Koridoru Anlaşması’ için “Tahıl koridorunu kapsayan İstanbul Anlaşması’nın süresi dört ay. Taraflarca itiraz gelmemesi hâlinde anlaşmanın süresi uzayacak. Tekrar bir anlaşmaya gerek yok” dedi. 

EMRAH ÖZCAN VE YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, 19 Kasım tarihinde bitecek olan ‘Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzaması için yeni bir anlaşmaya ihtiyaç duyulmadığını söyledi. Kabine toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Çavuşoğlu, “Tahıl koridorunu kapsayan İstanbul Anlaşması’nın süresi dört ay. Taraflarca itiraz gelmemesi hâlinde anlaşmanın süresi uzayacak. Tekrar bir anlaşmaya gerek yok” dedi. 

Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın çekildiğini duyurmasının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye girmesiyle tahıl koridorunun yeniden açılması sonrasında yoğun bir temas trafiği yaşandığını kaydeden Çavuşoğlu, ‘Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatının önündeki engeller tam olarak kalkmadı. Rusya’nın beklentilerinin karşılanması yönünde hangi adımlar atılacak, onları değerlendiriyoruz, çalışmaları koordine ediyoruz” diye konuştu.

DIŞ POLİTİKADA NORMALLEŞME SÜRECEK

Bu arada Çavuşoğu, bakanlığının 2023 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda önce sunum yaptı, ardından milletvekillerinin sorularını cevapladı. 

Bakan Mevlût Çavuşoğlu bütçe sunumunda yaptığı konuşmada dış politikada son dönemde atılan atımları değerlendirdi. Ermenistan, Körfez ülkeleri ve İsrail’le normalleşme süreçleriyle ilgili konuşan Çavuşoğlu, “Güney Kafkasya’da barış ve refah için Ermenistan’la normalleşme sürecini yürütüyoruz. Azerbaycan’la eş güdüm içinde Ermenistan’ı barışın paydaşı yapma girişimlerimiz sürecek. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emîrlikleriyle ilişkilerimiz yeni bir döneme girdi. Kısa süre içinde karşılıklı üst düzey ziyaretlerde birçok konuyu çözüme kavuşturduk. İsrail’le iş birliği hedefliyoruz. Büyükelçilerimizi karşılıklı olarak yeniden atadık. Üst düzey ziyaretler gerçekleşiyor. İlişkilerimizin önemli bir unsuru, elbette Filistinli kardeşlerimizin hakları ile Kudüs’ün statüsü” dedi.

Konuşmasında dünyanın Türk dış politikasından övgü ile bahsettiğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Bugün dünyada Recep Tayyip Erdoğan’ı küresel bir aktör olarak görüyor. Eskiden mazlumlar mağdurlar gözünü Türkiye’ye dikiyordu, umudu Türkiye’ydi. Şimdi en zengin ülkeler bile Türkiye’ye dönmüş, Türkiye’den medet umuyor. Herkes Türk diplomasinin başarısından bahsediyor. BM Genel Sekreteri ‘görevim süresince en büyük başarım Türkiye ile yaptığım iş birliği sayesinde tahıl anlaşması’ diyor. Siz bunu küçümseyebilirsiniz. Ama Afrika ülkeleri küçümsemiyor. Zengin ülkeler de küçümsemiyor bunu” dedi.
Dış politikada sürekli dost ve sürekli düşman olunmayacağının altını çizen Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: Kılıçdaroğlu Washington’a gitti. Kaç tane kongre üyesi ile görüşebildi? Hiç kimse ile görüşmediğini ben biliyorum. Randevu taleplerini de biliyorum. 

İNSANLIKTAN NASİBİNİ ALMAMIŞ

Muhalefet milletvekillerinin, “AK Parti’nin atadığı Cakarta Büyükelçisi ‘çok sıkıldım’ diyerek Ankara’ya geri döndü” haberlerinden etkilenerek bu durumu sorduklarını dile getiren Bakan Çavuşoğlu şöyle konuştu: Bu yılın ortasında bir büyükelçimiz kişisel bir sebepten dolayı görevinden ayrılmak istedi. Haklı bir sebebi vardı. Sağlıkla ilgili bir durum. Görevi beğenmemeden falan değil. Ama kusura bakmasın (İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet) Erozan için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. ‘AK Partili görev yerini bıraktı, Türkiye’ye döndü, tercümesi çırak çıkan büyükelçi havlu attı.’ Erozan, bakanlık terbiyesini almadığınızı biliyorum ama insanlıktan da nasibinizi almadığınızı bugün öğrenmiş oldum. Hiç kusura bakmayın. İnsani bir durumdu. Sorsaydınız biz size bu cevabı verirdik. (Muhalefet milletvekillerine) Biz atamaları liyakatle yapıyoruz. Sizin dönemizdekiler gibi torpil yok bizde. Türkiye’de kim kara para aklıyor da Türkiye’yi töhmet altında bırakıyorsunuz? Osman Kavala konusunda iç hukuk işliyor. Hoşunuza gitse de gitmese de bu bir gerçektir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...