Yunanistan düzensiz göç için Türkiye'den destek istiyor: Karşılığında AB vizesine destek verecek

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yunanistan düzensiz göç için Türkiye'den destek istiyor: Karşılığında AB vizesine destek verecek

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Düzensiz göç nedeniyle zor günler geçiren Yunanistan, kurtuluşu Türkiye'de buldu. Atina'nın, Ankara'nın Ege'deki göçmen hareketlerine karşı önlemleri artırmasına karşılık olarak, Avrupa'da Türk vatandaşlarına uygulanan vize koşullarının esnetilmesi için destek vereceği bildiriliyor.

Avrupa ülkeleri bir dönem yaşlanan yerli nüfusun yerine çalışma çağındaki yabancıların gelmesi için ciddi teşvikler verirken, son dönemde artan düzensiz göçmen akınına karşı çözüm yolları arıyor. Avrupa’da pek çok ülkenin bir numaralı gündem maddesi haline gelen göçmen sorunu, bazı ülkelerde siyaseti de şekillendiriyor.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde göçmen sığınma merkezlerinde yer kalmazken, Brüksel, yükün paylaşılması için girişimlerde bulunuyor. Ancak, pek çok konuda ortak karar alıp uygulayan birlik, göçmenlerin neden olduğu yükün paylaşılması konusunda fikir birliğine varamıyor. Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi düzensiz göçmenlerin Avrupa içlerine geçiş merkezleri olan ülkeler en fazla baskı altında olan ülkelerken, Birliğin Doğu Avrupa üyeleri kayıtlı göçmen kabul etmeye bile yanaşmıyor.

Söz konusu paylaşım nedeniyle Almanya ve İtalya arasında ipler gerilirken, Yunan hükümeti bu konuda Türkiye’de yardım almayı umut ediyor. Yunanistan'ın Dışişleri, Savunma ve güvenlik konularında en üst düzey karar alma organı olan Dışişleri ve Savunma İşleri Konseyi'nin (KYSEA) Salı günkü toplantısında gündemin ilk sırasında düzensiz göç vardı.

Yunanistan düzensiz göç için Türkiye'den destek istiyor: Karşılığında AB vizesine destek verecek

TÜRKİYE’YE VİZE KOLAYLIĞI İÇİN

Yunan hükümeti, düzensiz göçmen akışını kısıtlamak için son dönemde ilişkilerde olumlu havanın estiği Türkiye ile bir anlaşmaya varmak istiyor. Geçtiğimiz günlerde Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Keridis'in de bahsettiği anlaşmanın detaylarını aktaran Kathimerini gazetesi, iki ülke arasında sahil güvenlik birimleri arasında doğrudan iletişim kurulmasına ve herhangi bir acil duruma hızlı bir şekilde müdahale edilmesine olanak sağlayacak direkt bir hat kurulmasının planlandığını yazdı.

Kathimerini gazetesi, Yunanistan’ın Türkiye’de göçmen akışını engellemek için kara ve deniz sınırlarının daha iyi denetlemesi, insan kaçakçılarına göz açtırılmaması, Yunanistan'dan sınır dışı edilenlerin kabul edilmesi karşılığında Schengen bölgesini ziyaret eden Türk vatandaşlarına uygulanan vize zorunluluğunun gevşetilmesini öneriyor.

Brüksel’in onay vermesi gerek öneri için Yunan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Keridis’in yarın Brüksel'de AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson ve Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile bir araya gelerek vize konusunu görüşeceği bildiriliyor.

AB, TÜRKİYE’DE BİR KISIM SURİYELİ ALABİLİR  

Yunan gazete, Türkiye’nin de yoğun bir göçmen nüfusuna ev sahipliği yaptığını belirterek, AB’nin Türkiye topraklarında bulunan 3.5 milyon Suriyelinin bir kısmını kabul edebileceğini aktardı. Gazete, bu durumun görüşmelerin seyrine göre kesinlik kazanacağını vurguladı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...