Türkiye ile AB Schengen konusunda anlaştı! Öğrenci ve iş adamlarına kolaylık sağlanacak

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Türkiye ile AB Schengen konusunda anlaştı! Öğrenci ve iş adamlarına kolaylık sağlanacak

GÜNDEM Haberleri  / Haber Merkezi

Son dönemde Schengen Bölgesi ülkelere gidişte sıkıntılar yaşanıyor. Bu ülkeler, Türk vatandaşlarına vize vermiyor. Bu problemin çözümü için Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında farklı seçenekler üzerinden çalışma başlatılacak. Çoklu vize ve online başvuru yöntemleri ile sorunun önüne geçilmesi hedefleniyor.

Birçok Schengen ülkesinin Türkiye'den başvuruları reddetme oranları 2019'a kıyasla iki katına çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, haziran ayında yaptığı konuşmada "Son dönemde siyasi şantaj haline gelen bu porblemi çözeceğiz" dedi.

Avrupa Komisyonu ise "Bu durum Türkiye’ye özgü değil” sözleriyle savunma yaptı. Komisyon, bu sıkıntının giderilmesi için çalışmalar yapıldığını aktardı. Almanya Dışişleri Bakanlığı da böyle bir şeyin olmadığını aktarıp "Dünyanın hiçbir ülkesinde şu anda Türkiye'dekinden fazla Schengen vizesi vermiyoruz" açıklamasında bulundu. Ancak aylar geçmesine rağmen birçok Türk vatandaşının şikayetleri devam etti.  

Bu yönde çalışamalr yürüten Ankara, Avrupa Birliği (AB) ile öğrenciler ve iş adamlarına Schengen vizesi kolaylığı sağlanması konusunda görüş birliğine vardı. Kısa süre içinde Türkiye ve AB yetkililerinden oluşan heyetler, teknik görüşmelere başlayacak.

KRİZ, ÇOKLU VİZE İLE AŞILACAK

Hürriyet Gazetesinin haberine göre sıkıntının azaltılması için çoklu vize verilmesi seçeneği üzerinde duruluyor. Çoklu vizede, geçerlilik süresi içinde istenildiği kadar Schengen Bölgesi ülkelerine gidilebiliyor. Ayrıca turistik vizeler için farklı büyükelçiliklerle çalışmalar yürütülüyor. Bu çerçevede online başvuru ile hızlı sonuç alınan Macaristan örneği üzerinde çalışılıyor.

BAŞVURU SÜRECİ HIZLANDIRILACAK

Ayrıca elçiliklerde vize başvurularını alan personel sayısının artırılması için de görüşmeler sürüyor. Reddedilen başvurulara ilişkin işlemlerin ve yeni başvuru alma sürecinin hızlandırılması amaçlanıyor. Vize serbestisi için de çalışmalara hız verilecek.

TALEPLERİN YÜZDE 15'İ REDDEDİLDİ

Resmi verilere göre 2022 yılında Türkiye'den 778 bin Schengen başvurusu yapıldı. Bu başvuruların yüzde 15'i reddedildi. Ret oranları 2019'da yüzde 9 civarındaydı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...