Türkiye'ye vize ambargosunu 'Türk Birliği'nin gözlemci ülkesi deldi! Schengen yolu açıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Türkiye'ye vize ambargosunu 'Türk Birliği'nin gözlemci ülkesi deldi! Schengen yolu açıldı

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yurt dışına çıkmak isteyenlerin en büyük problemi vize reddedi. Son 6 ayda yapılan başvuruların yarısı ret alırken, Türkiye'ye vize ambargosunu kıran ilk ülke Macaristan oldu. Macaristan, Türkiye’den Schengen başvurusu yapan vatandaşlara ortalama 8-10 gün içerisinde onay veriyor.

Muhabir: Gülcan AYBOĞAN

Schengen vizesi başvurularında ret oranı yüzde 50’lere yükseldi. Özellikle 2023 yılında Türkiye’den gelen başvuruları reddeden Avrupa ülkelerinin sayısı giderek artıyor. Sadece 6 ayda yapılan başvuruların yarısı ret aldı. Türkiye’nin Schengen vize ret oranı savaş nedeni ile ambargoların odağında olan Rusya’yı bile geçti.

Aylar süren vize işlemlerinde kontenjanlar düşürüldü ancak bu koşullara rağmen red oranları arttı. 

'SİYASİ ŞANTAJ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan vize redlerine ilişkin yaptığı açıklamada ‘siyasi şantaj’ açıklamasını kullanmıştı. 

Bulgaristan ise bu süreçte gümrük birliğine aykırı şekilde Türk TIR şoförlerine Schengen vizesi uygulamasına tabi tuttu ve Türk ihracat firmalarını ve tır şoförlerini zora sokup mağdur etti. 

VİZE AMBARGOSUNU KIRAN İLK ÜLKE

Ancak Avrupa’nın vize ambargosunu 'Türk Birliği'nin gözlemci ülkesi deldi. Macaristan Schengen vizesini Türkiye’den başvuru yapan vatandaşlara ortalama 8-10 gün içerisinde veriyor.

Almanya, Fransa, İsviçre gibi ülkelerin konsolosluklarından Schengensiz dönen vatandaşlar rotayı Macaristan'a çevirdi. 

İsveç’in NATO’ya alınması konusunda Türkiye ile ortak söylemde bulunan Macaristan, Türkiye’nin siyasi arenada ortaya koyduğu kararlara ve çözümlere de her zaman saygı duyduğunu açıkça ifade ediyor.

Bir toplantıya katılan Macaristan İstanbul Başkonsolosu Attila Pinter’de Türkiye’nin yaşadığı vize mağduruiyetine ilişkin ‘biz başkonsolosluık olarak her türlü desteği vermeye hazırız’ açıklamasında bulunmuştu.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ali18 Haziran 2023 10:17

Macaristan i turkbirligine alin

Sonraki Haber Yükleniyor...