'Üç ay tatil çok fazla, kısaltılabilir'

'Üç ay tatil çok fazla, kısaltılabilir'

EĞİTİM Haberleri

Bakan Selçuk, yaz tatili süresinin kısalacağının sinyalini verdi. 13 haftanın gereksiz olduğunu söyleyen eğitimciler kararı olumlu buldu.

Mahmut Özay

Türkiye'de 1930'lardan beri eğitim müfredatının birçok kademesinde aynı sistem uygulanıyor. Mevcut müfredatta en çok tartışılan konu uzun yaz tatilleri... Tarım toplumu olduğumuz için tatil süreleri ve tarihleri mevcut döneme göre düzenlendi. Zamanla ülkede şartlar değişse de tatiller aynı kaldı.
"Dönem dönem tatil kısalacak" diye söylentiler olsa da bir türlü adım atılmadı. İlk sinyal Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan geldi. Selçuk, katıldığı programda yaz tatili süresinin kısalacağını belirtti.

ALIŞKANLIK GELENEK OLDU
Tatillerin uzun olduğunu söyleyen Bakan Selçuk şunları söyledi: Artık tarım toplumu değiliz. İşler tersine döndü, yüzde 80'i bir şekilde şehirleşmiş ve bu takvim yine aynı kalmış Türkiye'de. Alışkanlık gelenekleşmiş. Değişebilir. Sadece bir tane yarıyıl olması gerekmiyor, bölgenin ihtiyaçlarına göre üç sömestirlik bir okul da olabilir. Ama şu anda 180 iş gününü hemen artırmak gibi bir derdimiz yok, önce yapısal olarak bir iyileştirmeye gidelim ondan sonra orta vadede 180 iş günü Avrupa'daki gibi 220 iş günü de olabilir.

OKULA SOĞUMA BAŞLIYOR
"Uzun bir süreç sonrası okula dönüşte çocuklar hem duygusal hem de zihinsel olarak zorlanıyor" diyen eğitimciler düzenlemenin bir an önce yapılmasını istiyor.
Eğitimci İlhan Sevin “Yapılan araştırmalara baktığımızda, yaz tatili kimi öğrenciler için dezavantaj olurken kimi öğrenciler için de avantaja dönüşebiliyor. Bu tamamen yaz tatilini nasıl geçirdiğinize bağlı. Eğer yaz tatilinde bir öğrenci, yaz kampları, dil kursları zaman geçirerek ya da destekleyici materyallerle beslenerek geçirirse avantajlı olur. Ama maalesef ülkemizde bu türden faaliyetlerden herkes yararlanamıyor. Bu nedenle yaz tatilin uzunluğu verimli geçmiyor. Ve böylece öğrenme kaybı yanı sıra öğrencilerin, okuldan soğumalarına neden oluyor. Yaz tatili ile ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

UYUMU ZORLAŞTIRIYOR
Uğur Koleji PDR Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü "Uzun yaz tatili çocuklarda okula uyumu güçleştiriyor. Öğrenciler sabah erken kalkma, derslere uyum sağlama sıkıntısı ile karşı karşıya kalıyor. Ders çalışma düzeni tamamen değişiyor. Aile ve öğrenciler bu olaydan direkt etkileniyor" diye konuştu.
Konuştuğumuz eğitimcilerin ortak görüşleri şöyle: Uzun süreli tatil rahatlığa ve rehavete yol açıyor. Yani her şeyin aşırısı zararlı. O yüzden orta yol olması lazım. Öğrenmenin en önemli koşullarından biri zamanında, yeterli sürelerde tekrar yapmak. Öğrencinin zaman planlaması yapması ve ders çalışmaya başlaması gerekiyor. Tatil uzayınca planlar değişiyor. Her şey sıkışınca bu defa veli çocuğun başında durup baskı kuruyor ders çalışması için... Sosyal ilişki bitiyor ya da azalıyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...