Eğitimde OECD’yi yakaladık

Eğitimde OECD’yi yakaladık

EĞİTİM Haberleri

Türkiye, öğretmen başına düşen öğrenci ile sınıf mevcudu sayısında OECD ortalamasına yaklaştı.

Yaklaşık 18 milyon öğrenci ile 1 milyonun üzerinde öğretmen, 1.5 yıl aradan sonra 58 bin okulda dersbaşı yapmaya hazırlanırken OECD’den iyi haber geldi. Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci ile sınıf mevcutları sayısı OECD ortalamalarına yaklaştı. Devlet okullarında ilkokul kademesindeki ortalama sınıf mevcudu, Türkiye’de 23 olurken OECD ortalaması 21 olarak kayıtlara geçti. Her yıl artan eğitim yatırımları, bu alanda yapılan çalışmalar, bilgi ve beceriyle donatılmış ve yetişmiş insan gücü potansiyelini artırma yönündeki gelişmeler sayesinde Türkiye, eğitimin birçok alanında OECD ortalamalarını yakaladı. Türkiye’nin eğitime yönelik hamlelerinin sonuçları, OECD tarafından yayımlanan “Bir Bakışta Eğitim 2020” raporuna da yansıdı. Rapora göre, OECD ortalamasında zorunlu öğretim süreleri ilkokul için 6 yılda toplam 4 bin 598 saat, ortaokul için 3 yılda toplam 3 bin 30 saat, Türkiye’de ise ilkokul için 4 yılda toplam 2 bin 880 saat, ortaokul için 4 yılda toplam 3 bin 371 saat olarak hesaplandı. Türkiye’de ilkokul ve ortaokul için toplam zorunlu öğretim süresi 8 yılda 6 bin 251 saat iken OECD ortalamasında 9 yılda 7 bin 628 saat olarak belirlendi. Türkiye’de devlet okullarında ilkokul kademesindeki ortalama sınıf mevcudu 23, özel okullarda ortalama sınıf mevcudu 18. Ortaokul kademesinde devlet okullarında 26 olan ortalama sınıf mevcudu, özel okullarda 18.

OECD ortalamasına bakıldığında ise ilkokul kademesinde sınıf mevcudu ortalaması, devlet okullarında 21, özel okullarda 20, ortaokul kademesinde devlet okullarında 23, özel okullarda 22 olarak raporda yer alıyor. Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci sayıları ilkokul kademesinde 17, ortaokul kademesinde 16 iken, OECD ortalaması ilkokul kademesinde 15, ortaokul kademesinde 13. Yükseköğretim kademesinde ise öğretim personeli başına düşen öğrenci sayısı Türkiye’de 25 iken OECD ortalaması 15.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...