Bakan Mahmut Özer: Her okula deprem yaşam odası geliyor

- Güncelleme:
Bakan Mahmut Özer: Her okula deprem yaşam odası geliyor

Eğitim Haberleri

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “İstanbul’da yeni proje başlattık: Her okulun sığınağına çadır, battaniye, uyku tulumu vb. depolayacağız. Bunlar sürekli hazır olacak. Çalışmamız başladı” dedi.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 6 Şubat’ta bütün ülkenin çok büyük bir acı yaşadığını, durumu anlatmakta kelimelerin kifayetsiz kaldığını söyledi. Kendisinin de Malatya’da ikinci depreme yakalandığını söyleyen Özer, devletin, hükûmetin, bütün bakanların sahada olduğunu ve yaraların sarılması için büyük gayret sarf edildiğini ifade etti. Beykoz Sabancı Öğretmenevinde eğitim editörlerinin sorularını cevaplayan Mahmut Özer, İstanbul’da yeni proje başlattıklarını ve her okulun sığınağına çadır, battaniye, uyku tulumu depolayacaklarını ifade etti. Birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan Özer’in, öne çıkan ifadeleri şöyle:

> ‘Her yerde ve şartta eğitime devam’ anlayışıyla deprem bölgesinde 8 ve 12’nci sınıflar için 3 bin 205 destekleme kursunda 129 bini aşkın öğrenciye eğitim veriyoruz.

> Şartlar normalleştikçe deprem bölgesine dönüşler artıyor. Tekrar dönenler 25 bin 883. Bunun 5 bin 695’i K.Maraş’a, 4 bin 802 kişi ise Hatay’a döndü. Sembolik olarak bunlar önemli.

Bakan Mahmut Özer: Her okula deprem yaşam odası geliyor
Bakan Mahmut Özer, arkadaşımız Mahmut Özay’a konuştu.

> Birinci faz çadır, ikinci faz konteyner, üçüncü faz kalıcı konut hedefimiz vardı. Şu anda ikinci fazdayız.

> Diğer bakanlıkların da eğitim alanına odaklanması, bu süreçte hepimiz için çok güzel bir gelişme oldu.

> Afet bölgesinde çadır ve konteyner kent alanlarında MEB ile MSB iş birliğinde açılan ‘Mehmetçik Okulları’ sayısı 240’a ulaştı.

> NATO çadırları İskenderun’a 1.600, Kırıkhan’a 2 bin 400 adet geldi.

> Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sağlam raporu verdiği bütün okullarda eğitim başlıyor, ama çevredeki her noktadan da taşımalı servis hizmeti sunuyoruz.

> Afet bölgesinde 360 bin kırtasiye seti, 26 milyon ders kitabı ve yardımcı kaynak öğrencilerle buluşturuldu.

> Bakanlığımızın deprem bölgesinde okul, pansiyon, öğretmenevi ve uygulama otellerinin bulunduğu 20 bin 868 binasından ilk depremde 24 tanesi yıkıldı. Mesela bölgede son iki yılda depremden önce 259 tane okulu güçlendirdik. MEB’in okulları gerçekten bu sınavdan geçti.

> Türkiye genelinde özel okullar için üç ay süre verdik. Çevre Bakanlığından sağlam raporu almaları gerekir. Bunu almayan okulu kapatacağız. Çünkü en güvenli yerlerin okullar olması lazım. Riskli olmayan binalar için dahi sağlam raporlarını tazelettiriyoruz.

> İstanbul’da bütün okulların depo ve sığınağına deprem için güçlendirme çalışmaları yapacağız. Orada çadır, battaniyeli uyku tulumları, aydınlatma, ihtiyaç malzemeleri, ilk yardım gibi aklınıza gelebilecek bütün materyalleri depolayacağız. Bunlar sürekli hazır olacak. Bu çalışmamız başladı.

> İstanbul’a son 2 yılda okulların bakım-onarımı için 27 milyar TL ödedik. Ödenekle ilgili hiçbir problem yok. 78 okulun onarımı sorunsuz sürüyor.   

MÜFREDATA DAYALI EĞİTİMDEN ZİYADE ÇOCUĞUN OKULUNA GELMESİ ÖNEMLİ

Deprem bölgesinde eğitimin devam etmesi için çaba gösterildiğini ifade eden Mahmut Özer “Şimdi Malatya’da bütün ilçelerde eğitim öğretimi açtık. Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta bayramdan önce tüm ilçelerde eğitim öğretimi açacağız. Şu anda müfredata dayalı eğitimden ziyade bölgede çocuğun okuluna gelmesi önemli. Devletimiz çok güçlü, normal zamandaki bir aylık işler bir günde yapıldı deprem bölgesinde. İlk günlerde 5 bin kişiye çorba dağıttık. Çorbayı doldururken bir hanımefendi yanıma geldi ‘Oğlum sen bakan mısın niye söylemiyorsun’ dedi. Herkes elinden geleni yapıyordu inanılmaz bir dayanışma vardı” dedi.

65 BİN KİŞİ OKULLARDA YAŞIYOR

> Deprem bölgesinde 500 tane yeni ve sabit çelik konstrüksiyonlu prefabrik okul yapılıyor. 3 ayda bitecek, 5 milyar TL’lik yeni bütçe ayırdık. Bir sonraki eğitim öğretim yılına yetiştireceğiz. Taşımalı değil kalıcı olacak.

> MEB ilk defa 5 bin idari personel ataması yapıyor bu yıl.

> Adıyaman, K. Maraş, Malatya ve Hatay’da yer varsa oraya özel okul da öğrencisini taşıyabilecek.

> Şu ana kadar 40 binin üzerinde gönüllü öğretmen bölgede sahada oldu. Çok iyi iş yaptılar. Anlatmakla bitmeyeceği inanılmaz işler. 

> Afet bölgesindeki okullarda 65 bin kişi şu an kalıyor. Tüm ihtiyaçları da sağlıyoruz. Okullar güvenli olduğu için orayı terk etmiyorlar. 

> İskenderun’a gelen 2 bin kişi kapasiteli ‘Karadeniz Lifeship Rauf Bey’ gemisi, LGS sınavı ve YKS’ye hazırlanan depremzede öğrencilere tahsis ediliyor.

> Depremi Covid süreci ile karşılaştırdığınız zaman Covid basit geliyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...