'Kapasite müsait' diyen eğitimciler: Depremzedelere üniversite için ilave kontenjan açılsın

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Kapasite müsait' diyen eğitimciler: Depremzedelere üniversite için ilave kontenjan açılsın

Eğitim Haberleri

Eğitimciler öğrencilerin mağduriyetlerinin hafiflemesi açısından depremzede öğrencilere YKS'de pozitif ayrımcılık yapılmasını talep ediyor.

Mahmut ÖZAY / İSTANBUL

Üniversiteye giriş bileti olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) yönelik hazırlıklar devam ediyor. 17-18 Haziran'da yapılacak YKS’ye başvuru sayısı geçen seneye göre yüzde 8 oranında arttı. Sınava 3 milyon 498 bin 18 aday başvurdu. Öğrenciler çalışmalarını sürdürürken bu süreçte en çok mağdur olanlar Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen ve her şeyini kaybeden öğrenciler... Bütün acıya rağmen çadır, konteyner ve MEB tarafından kurulan destekleme kurslarında depremzede öğrenciler netlerini artırma çabasında... Eğitimciler depremzedelerin acılarının bir nebze hafiflemesi için YKS'de söz konusu kişilere pozitif bir ayrımcılık yapılmasını talep ediyor.

DEĞİŞİKLİK İÇİN ZAMAN VAR

Sorularımızı cevaplayan Eğitim uzmanı Salim Ünsal önerilerini şöyle sıraladı: Bu yıl yüzyılda bir yaşanma olasılığı düşük olan çok acı bir deneyim yaşadık. Sınav gibi duygusal iyilik ve psikolojik sağlık gerektiren bir süreci de doğrudan etkilemedi dersek yalan olur. Her ne kadar sınav kapsamında bir daraltma yapılmış olsa bile bu sınava hazırlığın salt sınav kapsamı ile sınırlanması da mümkün değil. Bölgedeki adayların tamamının sürecini doğrudan etkileyen bir olay yaşandı ve hala yaşanmaya da devam ediyor. Bu ağır travma altında böyle bir süreci yönetmek gerçekten çok zordur. Bir eğitim bilimci olarak beklentim bu durumdan en azından doğrudan etkilenen, evini, yerini, yurdunu, sevdiklerini, hayallerini ve geleceğini kaybeden gençlere salt sınav müfredatındaki bir daraltma ile yetinmeyip daha pozitif ayrımcı bir uygulama ile cevap verilmesi yönündeydi. Şu ana kadar bu yönlü bir önlem ile karşılaşmadım. Peki ne olabilirdi?

En pratik çözümün bölge dışındaki diğer adayların da olumsuz etkilenmeyecekleri ama bu bölgeden sınava giren adaylar için sınavda bir şey yapılmasa bile yerleştirmede ayrıcalıklı bir ekstra kontenjan belirlenmesi olabilirdi. Buna üniversitelerimizin kapasiteleri de müsait aslında. Sadece deprem bölgesindeki adayların tercih edebilecekleri mevcut kontenjanlara ilave ekstra %10’luk bir kontenjan açılabilir ve bu yöreden tercih yapacak adaylar arasında bir yerleştirme yapılabilirdi. İşin açıkçası hala bu değişikliği yapmaya zaman var. Sistematiğin nasıl kurgulanacağı ve uygulamanın ne şekilde olacağına ilişkin ayrıntılı görüş talep ederlerse ilgili ve yetkili kurumlarla her platformda bu önerilerimizi paylaşabilirim.

Düzenleyen:  - Eğitim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...