Vatandaş rahatlayacak, 40 milyar cepte kalacak

- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Doğalgaz müjdesi kapsamında vatandaş sadece mayıs ayında 5,7 milyar lira kâr edecek. Bir yıl boyunca her aboneye 25 metreküp desteğin de hazineye maliyetinin 34 milyar 560 milyon lira olması bekleniyor. Böylece vatandaşa verilecek toplam destek 40 milyar lirayı geçecek.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Doğalgaz faturalarında hâlihazırda önemli miktarda sübvansiyon uygulayarak vatandaşı rahatlatan hükûmetin, ‘bir aylık ücretsiz doğalgaz’ ve ‘bir yıl boyunca aylık bedava 25 metreküp doğalgaz’ müjdeleriyle de vatandaşın üzerinden 40 milyar liradan fazla yükü alması bekleniyor. Türkiye’de 19 milyon 200 bin civarında konut abonesi bulunuyor. Doğalgazın konutlarda ortalama metreküp fiyatı 6 lira civarında.

Geçen yıl mayıs ayında Türkiye genelinde konutlarda 902 milyon metreküp doğalgaz tüketilmişti. 2023 için bu tüketiminin 950 milyon metreküp olması bekleniyor. Böylece, bir aylık ücretsiz doğalgaz müjdesi dâhilinde mayıs ayında hazinenin 5 milyar 700 milyon liralık doğalgaz faturasını yükleneceği belirtiliyor. 

Öte yandan bir yıl boyunca her aboneye 25 metreküp desteğin de hazineye maliyetinin aylık 2 milyar 880 milyon lira, yıllık ise 34 milyar 560 milyon lira olması bekleniyor. Böylece, her iki müjdeyle vatandaşa verilecek toplam destek 40 milyar lirayı geçecek. Vatandaş, 25 metreküplük destekle yıllık bin 800 liralık tasarruf sağlamış olacak.
Bu arada hükûmetin, doğalgazın maliyeti karşısında vatandaşa sağladığı sübvansiyon da devam ediyor. Elektrikte de yüzde 50 destek sürerken, geçen yıl elektrik ve doğalgazda uygulanan toplam sübvansiyon miktarı 200 milyar lirayı aştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...