Enflasyona gıda ve enerji ateşi

Enflasyona gıda ve enerji ateşi

EKONOMİ Haberleri

Merkez Bankası, enflasyona etki eden kalemlerde fiyat düşüşlerinin sürmesine rağmen sebze-meyve ve enerji maliyetlerinin artışının rakamı yükselttiğine dikkat çekti...

Son yıllarda yüksek seyreden enflasyona en önemli katkıyı yapanlardan olan gıda, mart ayında da rakamın beklenenin üzerinde gelmesine sebep oldu. Merkez Bankası, fiyat oluşumlarının gerekçelerini açıklarken “Çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki yavaşlama devam etti, ana eğilimindeki düşük seviyeler korundu” ifadelerine yer verildi. Merkez Bankası açıklamasına göre, gıdada yıllık enflasyon taze meyve ve sebze fiyatlarındaki belirgin artışa bağlı olarak yükselirken, enerji enflasyonundaki artışta döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmelerinin etkisi hissedildi. Mart ayında üretici fiyatları yüzde 1,58, tüketici fiyatları yüzde 1,58 artmış, yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 19,71, üretici fiyatlarında yüzde 29,64 olarak gerçekleşmişti. Rapora göre çekirdek enflasyon göstergelerinin 3 aylık ortalamaları yataya yakın seyretti. Fakat eğitim hizmetleri ile bakım onarım giderlerinde belirgin yükselme dikkat çekti.

GİYİM HIZLI ARTMADI
Rapora göre her ne kadar yeni ürünler vitrine çıksa da, giyim ve ayakkabıda yeni sezon açılış fiyatları, bir önceki yılın altında kaldı. Lokanta ve otel grubunda da baz etkisi kaynaklı gerilemeler görüldü. Rapora göre enerji fiyatları mart ayında yüzde 1,94 arttı. Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları yüzde 29,77’ye yükseldi. Bu artışta taze meyve-sebze grubundaki yıllık yüzde 70,69’luk artış belirleyici oldu. Enerji fiyatları artarken, yıllık sınayi grubu enflasyonu yüzde 28,23 olarak gerçekleşti. Enflasyon hedefine ulaşmak için gereken tedbirlerin alınacağını her açıklamasında tekrarlayan Merkez Bankası, ara mallarındaki fiyat artışına dikkat çekerken, bu dönemde dayanıksız tüketim malları fiyatları, ilaç, et ve meyve-sebze ürünleri; dayanıklı tüketim malları fiyatları ise mobilya grubu öncülüğünde yükseldiğini, maliyet kaynaklı fiyat baskılarının bir miktar arttığını da bildirdi.

ENFLASYONU ZIPLATTI, ŞİMDİ DÜŞÜŞE GEÇTİ
Yılbaşından bu yana fiyatı en çok artan ürünlerden olan, kilogram fiyatı 20 lirayı bulan ve mart ayında da yüzde 43,8’lik fiyat artışıyla ‘zam şampiyonu’ olan biberin fiyatı düşüşe geçti. Mart ayında fiyatı 15 lira civarında olan biberin fiyatı 8 liraya kadar geriledi. Türkiye Haller Federasyonu Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş “Biberin fiyatı 15 liraya kadar çıkmıştı. Şu anda acısı 10, tatlısı 8 liradan alıcı buluyor” dedi. Verilen bilgiye göre güney bölgelerindeki hallerde patlıcan 9 liradan 4 liraya düşerken, 4 lira olan salatalık 2 lira seviyesinde satılıyor. Faruk Akbaş “Patlıcan, domates şu anda 4 lira civarında. Mayıs ayında 2 lira civarında olur” diyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...