Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bakan Elvan: Kripto para çalışmaları kısa sürede tamamlanacak

Düzenleyen:
Bakan Elvan: Kripto para çalışmaları kısa sürede tamamlanacak

EKONOMİ Haberleri

Kripto para piyasasına düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Ancak ben şunu söylemek de istiyorum; vatandaşlar, tasarruflarını değerlendirirken, yönetemeyecekleri riskleri almamalı” uyarısında bulundu.

Kripto para piyasasına ilişkin yürütülen çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Ancak ben şunu söylemek de istiyorum; vatandaşlar, tasarruflarını değerlendirirken, yönetemeyecekleri riskleri almamalı” dedi.

'ÇALIŞMA KISA SÜREDE TAMAMLANACAK'

Kripto para piyasasına ilişkin yürütülen çalışmalara değinen Bakan Elvan, “Farklı ülke uygulamaları inceleniyor. Üzerinde çalıştığımız alanlar ise; kripto varlık ile çeşitlerinin tanımlanması, bu varlıkların ortaya çıkarılması, ihracı ve dağıtılması, alım satım yapan platformların uyması gereken ilke ve esasların belirlenmesi, varlık saklama hizmetinin hangi şartlarda kimler tarafından yapılabileceği, vergilendirme politikasının nasıl olacağı, hangi kripto varlık çeşidi için hangi kurumun düzenleme yapma ve yaptırım uygulama yetkisinin olacağı, özellikle suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanında bu alanın kullanılmasının engellenmesi gibi geniş bir alanı kapsıyor. Çalışma kısa sürede tamamlanacak. Ancak ben şunu söylemek de istiyorum; vatandaşlar, tasarruflarını değerlendirirken, yönetemeyecekleri riskleri almamalı” dedi.

CARİ AÇIK BEKLENTİSİ 22-25 MİLYAR DOLAR

Bakan Elvan, Türkiye’nin yıl sonu cari açık beklentisinin 22-25 milyar dolar arasında olduğunu söyledi. Pandemi sürecinde verilen destek tutarının milli gelire oranının krediler hariç yüzde 3’ü aşacağını ifade eden Bakan Elvan, bankacılık sektörüyle ilgili olarak da bilişim, savunma ve enerji alanlarında kredi tahsis süreçlerinin değişeceğini belirtti.

Turizm ile ilgili hedeflerin gerçekleşmemesi durumunda bunun cari açığı nasıl etkileyeceğini değerlendiren Bakan Elvan, “Ödemeler dengesi tarafında bir sorun görmüyoruz. Aşılama sürecinin önümüzdeki ay hızlanmasıyla birlikte turizmde de bir canlanma bekliyoruz. İlk kez Türkiye olarak 200 milyar dolar ihracata ulaşacağımızı öngörüyoruz. Yıl sonu için 22 milyar dolar ile 25 milyar dolar arasında bir cari açık bekliyoruz” şeklinde konuştu.

"9 MİLYON 546 BİN KİŞİYE 55 MİLYAR TL DESTEK SAĞLANDI"

Pandemi sürecinde artan işsizlik baskısı ve buna karşı atılacak adımları da değerlendiren Bakan Elvan, “Kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği, nakdi ücret desteği ve normalleşme desteği kapsamında toplam 9 milyon 546 bin kişiye 55 milyar TL tutarında destek sağlandı. Haziran sonu itibarıyla bu rakam 67,5 milyar TL’ye ulaşacak. İstihdamı iyileştirmeye yönelik adımlar 5 başlıkta atılacak” diye konuştu.

Bakan Elvan, istihdam teşviklerinin revize edileceğini, ek istihdama finansman desteği verileceğini, istihdam taahhüdünü yerine getiren firmaya her bir istihdam için 1 yıllık SGK ve İşsizlik Sigortası primlerinin kredi faiz bakiyesinden düşüleceğini belirtti.

'DESTEK FONU'NDAN TOPLAM 136 MİLYAR TL HARCADIK'

Bakan Elvan sözlerine şöyle devam etti: “Pandemi sürecinin merkezi yönetim bütçesine bugüne kadar getirdiği yük yaklaşık 79 milyar TL. Bu rakamın yıl sonunda 109 milyar TL’ye ulaşabilir. Merkezi Yönetim Bütçesi, İşsizlik Sigortası ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Destek Fonu’ndan toplam 136 milyar TL harcadık. Yıl sonuna kadar da bu tutar 182,7 milyar TL’ye ulaşmış olacak. Bahsettiğim bu tutarın milli gelirin yüzde 3’ünü aşmasını bekliyoruz. 315 milyar TL’ye ulaşan kredi paketleriyle sağlanan destek de milli gelirin yüzde 6’sına ulaştı”.

NEFES KREDİSİ TAMAMLANMA AŞAMASINA GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son kabine toplantısında sözünü ettiği nefes kredisi ile ilgili çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini, detayların bu hafta açıklanacağına işaret eden Elvan, “Kullandırılacak kredinin öncekilerden farkı, sadece ciro kaybı yaşayan işletmeleri odağına alması olacak. Alınan kredinin doğrudan firmanın ihtiyaçları için kullanılmasını temin edecek bir takım düzenlemelerimiz olacak” dedi.

Önümüzdeki süreçte katma değer üretme ve istihdam oluşturma potansiyeli bulunan firmaların rehabilitasyonu için sorunlu alacak varlık fonları kurulması, varlık yönetim şirketlerinin kapasitelerinin güçlendirilmesi gibi adımların atılacağına dikkat çeken Bakan Elvan, “Bankaların yüksek teknolojiye dayalı, bilişim, savunma sanayi veya enerji gibi kritik sektörlerin finansmanında ticari krediler için uyguladıkları geleneksel teminata dayalı kredi tahsis süreçlerinde değişikliğe gidilmesi yönünde bir takım çalışmalar var” açıklamasında bulundu.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...