Anadolu dokumaları dünyaya açılacak

Anadolu dokumaları dünyaya açılacak

EKONOMİ Haberleri

Anadolu'dan çıkan 151 çeşit dokuma türü 'Türkiye Dokuma Atlası' projesini ortaya çıkardı. 1.000 yıllık el emeği dokumaların bulunduğu proje geleneksel dokumaların gelişimini teşvik ederken yurt dışında Türk markası olarak tanıtılacak...

KAAN ZENGİNLİ

Anadolu’nun yöresel dokumalarını ilk defa bir araya getiren ‘Türkiye Dokuma Atlası’ projesi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kapılarını açtı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen proje, geleneksel dokumalara yeniden hayat verme ve onları uluslararası alanda tanıtarak ticarete kazandırma amacı taşıyor. Sergide, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden bir araya getirilen 151 çeşit dokuma türü yer alıyor. 3 ay boyunca haftanın 6 günü ziyaret edilebilecek.

EMİNE ERDOĞAN'DAN DESTEK
Geleneksel dokumanın yeniden hayat bulmasını sağlayacak proje aynı zamanda Türk markası olarak yurt dışı fuarlarda da tanıtılacak. “Geleneksel sanatların yitik birer hazine olmaması, bizim onları göz önünde tutmamıza bağlı” diyen Cumhurbaşkanı'nın eşi Emine Erdoğan, şunları söyledi: Bir varmış, bir yokmuş diye başlayan masallara karışmamaları için onları yaşatmamız gerekiyor. Ayrıca genç nesillerin, zihnini ve ruhunu bu zengin anlam dünyası ile beslemeliyiz. Dünya ne kadar değişirse değişsin, gelenek, sanat, zanaat ve yerel üretim her zaman ayakta kalmalıdır. Bu nedenle Türkiye Dokuma Atlası Projesi'nin hayat bulmasını son derece kıymetli buluyorum. Geleneksel dokuma kültürümüzdeki doğa dostu özellikleri, dünyanın ilgisine sunabiliriz. Türkiye'nin tekstil gücü, küresel olarak giyim kültürünün yeni değerler kazanmasına katkı sağlayabilir.

İHRACATA KATKI SAĞLAYACAK
Tekstil sektörünün küresel salgına rağmen 2020 yılında küresel ligde bir basamak atlayarak dünyanın en büyük 5'inci ihracatçı ülkesi konumuna yükseldiğini dile getiren İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ise sektörün bu başarısının, tarihî mirasından beslendiği güçten aldığını vurguladı. Coğrafyamıza özgü 500’e yakın dokuma ve sergi alanında bulunan 140’ı aşkın kumaş çeşidinin proje kapsamında tespit edildiği bilgisini veren Öksüz, bir sonraki adımda projeyi İstanbul'a taşımayı amaçladıklarını, İTHİB olarak fuarlarda “Geçmişten Geleceğe Türk Tekstili” başlığı altında sunmak istediklerini söyledi.

HEDEF İPEĞİ "TÜRK MARKASI" YAPMAK
“Maalesef ipek bugün Türkiye'de kalmadı” diyen Öksüz, ipeği yeniden canlandırmak için tiftikteki atak gibi bir çalışma yürüttüklerini söyledi ve yerel yönetimlerden destek istedi. İTHİB, Marmara Üniversitesi, TİM ve Ticaret Bakanlığı iş birliğinde yürütülen proje, Anadolu'nun dokuma kumaş kültürünün araştırılması, bunların bir katalogda toplanarak coğrafi işaret tescili oluşturularak bir 'Türk Markası' şeklinde dünyaya tanıtılması hedefiyle de hareket ediyor. Projenin bir milat olduğunu ifade eden TİM Başkanı İsmail Gülle “Proje, sayısız dokuma ve nakış tekniğini bir araya getirmekle kaymayacak, Türkiye'nin uluslararası düzlemde tanıtımı için de önemli sorumluluk üstlenecek” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...