Karadeniz'den gastronomi açılımı
EKONOMİ Haberleri
Türk turizminin 12 aya yayılmasının yanı sıra, sadece deniz-güneş ikileminden çıkarılarak gastronomi, kültür, tarih değerlerini de içine alan bir bütün oluşturma yolunda atılan adımlar çeşitlendi.
Mahmut Özay Rize
Türkiye'nin önemli gastronomi kentleri olan Mardin, Gaziantep, Hatay gibi illerin yanı sıra Karadeniz Bölgesi de atağa kalktı. Bölgenin önemli kentlerinden Rize'de "GastroRize" festivali başladı. Yeşili mavi ile buluşturan, kendine hayran bırakan doğası, tarihî kaleleri, evleri, şelaleleri ve yemeklerinin yanı sıra geniş kültürel çeşitliliği ve zengin gastronomi mutfağı ile ülkemizin her geçen gün dahada yükselen değerlerinden olan Rize'de 1-3 Temmuz tarihleri arasında GastroRize festivali gerçekleşti. Sektörün önemli isimlerini ağırlayan Karadeniz’in ilk gastronomisi üç gün boyunca birbirinden farklı etkinliklere ev sahipliği yaptı. Rize’nin mıhlaması, Anzer balı, kavurması, pepeçurası, baston ekmeği, kuru fasulye yemeği, pidesi, kolot peyniri ve enişte lokumu gibi tescili 10 ürünü var. Şehrin sadece çaydan ibaret olmadığı ve coğrafi işaretli ürünlerinin hak ettiği değerini bulması için konferanslarda bu vurgu öne çıktı.
BÜYÜYEREK SÜRECEK
Gelecek yıllarda etkinliğin kapsamının genişletilerek uluslararası bir festival hâline getirilmesinin amaçlandığını belirten Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin şunları söyledi: Oldukça zengin olan yerel damak kültürümüzün gerek tadıyla gerekse sunumuyla dünya gastronomisi açısından büyük öneme sahip olduğu kanaatindeyiz. Biliyoruz ki; bundan sonraki süreçte hepinizin desteği ile şehrimizi tüm dünyadan daha fazla insanla buluşturacağız, turistik ve ekonomik değerini daha üst seviyelere taşıyacağız. Özellikle Karadeniz ülkelerinden Rize'ye turizm akışının sağlanmasında GastroRize'nin büyük katkısı olacağını düşünüyoruz.