Bor ürünlerinin satışından milyar dolar gelecek

Bor ürünlerinin satışından milyar dolar gelecek

EKONOMİ Haberleri

Bakan Dönmez “Küresel bor pazarında savunma, tarım, seramik, deterjan ve diğer ürünlerin tamamını üreten Türkiye, bu yıl satışlarda milyar doları yakalayacak” dedi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ

Dünya bor rezervinin yüzde 73’üne sahip Türkiye, yıllardır bu minerali katma değeri yüksek ürünlere çevirerek kazanç elde ediyor. Ülke, rafine bor ihracatında bu yıl rekora koşuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, Millî Enerji Politikası çerçevesinde madenlerin katma değeri yüksek ürünlere çevrilerek ihraç edildiğini söyledi.

DÜNYA PAZARINDAKİ PAYIMIZ YÜZDE 62
Türkiye’nin madencilik sektörünün temel taşlarından olan Eti Maden’in de dünyadaki bor üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 48’ine sahip olduğunun altını çizen Bakan Dönmez “Ülkemiz, bugün küresel bor pazarında savunma, cam, tarım, seramik, deterjan ve diğer sektörlerde talep edilen geleneksel bor ürünlerinin tamamını üretebilir durumda. Ülkemizin dünya bor pazarındaki payı yüzde 62 seviyesine ulaştı. Ana rakibi, bu dönemde Eti Maden ile rekabet edemez bir pozisyona geldi” dedi.

22 FARKLI ÜRÜN
Eti Maden’in ürün portföyünde 22 adet farklı bor ürünü bulundurduğuna dikkat çeken Bakan Dönmez “En çok satılan rafine bor ürünlerinin başında inşaattan temizlik sektörüne, tarımdan savunma alanına kadar pek çok sektörde kullanılan boraks pentahidrat, öğütülmüş kolemanit ve borik asit gelmekte” diye konuştu.

Eti Maden tarafından 2020’de 1 milyon 738 bin ton rafine bor ürünü satışı gerçekleştirdiğini de ifade eden Bakan Dönmez “Bu yılın ilk 6 ayında ise tarihî bir rekorla, yaklaşık 1 milyon 360 bin ton rafine bor ürünü satışına ulaştı. 2021 yılı genelinde yaklaşık 2 milyon 500 bin ton bor satışı ile 1 milyar dolar gelir hedefliyoruz. Eti Maden’in söz konusu satışlarının yaklaşık yüzde 97’si ihracattan oluşuyor. Böylece ülkemizin cari açığına da önemli bir katkı sunmuş oluyoruz. 2021 yılı içerisinde Çin’e demiryolu ile ilk ihracatımızı da gerçekleştirdik” değerlendirmesinde bulundu.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...