Gıdada ucuzluk için düğmeye basılıyor

Düzenleyen:
Gıdada ucuzluk için düğmeye basılıyor

EKONOMİ Haberleri

Yapılan düzenleme ile hallerde ürün çeşitliliği artırılacak ve ‘hal komisyonculuğu’ kaldırılacak. Zincir marketlere karşı bakkal gibi küçük işletmelerin korunması hedeflenirken kadın kooperatiflerinin artırılması için yeni destekler verilmesi üzerinde duruluyor.

EBRU KARATOSUN

Ticaret Bakanlığı, vatandaşın en çok gıda enflasyonundan şikâyetçi olması sebebiyle perakende, hal ve kooperatif yasa teklifini yeniden gündemine aldı. Yapılan düzenleme ile tarladan sofraya köklü dönüşümlerin hayata geçirilmesi, fahiş fiyatın önüne geçilmesi, hallerin modernizasyonun yapılması, sebze ve meyvedeki israfın önlenmesi, çürümenin ve bozulmanın önüne geçilmesi hedefleniyor.

TEŞVİK EDİLECEK

Konuyla ilgi açıklama yapan AK Parti kurmayları “Vatandaşın ucuz gıdaya ulaşmasını sağlamak zorundayız. Örneğin, Antalya’dan 100 ton mal getiriyorsunuz. Bunun 20 tonu çürüyor. Ürünün yüzde 20’si bozulduğu için satıcı bunu faturaya yansıtıyor. Bunu soğuk kamyonla getirdiğinizde çürüme ve bozulma azalacak. O kamyonlara destek vereceğiz. KDV’den muaf ya da ÖTV’si düşük olabilir ya da yüzde 10-20 hibe verebiliriz. İnsanların mevcut kamyonlarını bu şekle dö-nüştürmelerini teşvik edeceğiz” dedi.

ÖNCELİKLİ HEDEF SATIŞ İMKÂNLARININ ARTIRILMASI

Daha önce hazırlanan Hal Yasası’nın taslak metnine göre, ‘hal komisyonculuğu’ kaldırılacak. Yeni haller kurularak satıcı sayısının ve rekabetin artırılması, üretici ve üretici örgütlerinin satış imkânlarının artırılması öncelikli hedef olacak. Ürünlerin bozulmasını engellemek için depolama, ambalaj, nakliyat konularında yeni standartlar uygulamaya konulacak. Hallerdeki ürün çeşitliliği artırılacak, hallerin modernizasyonu yapılacak ve altyapısı yenilenecek. Kanunda yapılacak yeni düzenlemeler ile gıda sektöründeki israfın asgari seviyeye çekilmesi amaçlanıyor. Üretimden satışa kadarki süreçte maliyetlerin azaltılarak, gıda fiyatlarının düşürülmesi öngörülüyor.

KADINLARA DESTEK YOLDA

Yine, perakende ticarette haksız ticaret uygulamalarının ortadan kaldırılmasına yönelik düzenlemelerin de yapılması hedefleniyor. Hazırlanan taslakla, zincir marketlere yeni kurallar getiriliyor ve bakkal gibi küçük işletmelerin korunmasını amaçlanıyor. Ayrıca, kooperatif yasasıyla da özellikle kadınların üretime daha fazla katılması için kadın kooperatiflerin artırılması için yeni destekler verilmesi üzerinde duruluyor. Kooperatiflerin daha şeffaf ve profesyonel bir yönetim yapısına kavuşturmak için adım atacaklarını kaydeden AK Parti kurmayları “Kooperatiflere destek verelim istiyoruz. Bireysel avantajlar sağlayalım, yaygınlaştıralım. Denetimlerini sağlayalım” değerlendirmesini yaptı.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...