İkinci el makinede ithalat yasaklansın

Düzenleyen:
İkinci el makinede ithalat yasaklansın

EKONOMİ Haberleri

Geçen yıl 68 milyon dolar cari fazla veren ağaç işleme sanayii, ‘ikinci el’ makine ithalatının durdurulmasını istiyor. Avrupa’nın hurdaya ayırdığı 10 yıllık makinelerin Türkiye’ye üç kat fiyata satıldığını anlatan AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak “İkinci el olmasına rağmen yedi ürüne hâlâ teşvik veriliyor” dedi.

ÖNDER ÇELİK

Pandemi döneminde mobilyaya olan talep, mobilya üretiminde kullanılan makinelerin de satışını artırdı. Türkiye’de yılda 300 milyon dolar değerinde mobilya makinesi üretilirken, bunun 110 milyon dolarlık kısmı ihraç ediliyor. Sektörde yerli üretimin payı artarken 2020’de 42 milyon dolarlık ‘sıfır’ ve ‘ikinci el’ makine ithalatı gerçekleşti. Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD) Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, yerli makinede ihracat birim değerinin 8-8,5 dolar olduğunu, ithal makinelerde birim değerin ise 12 dolar seviyesinde olduğuna işaret etti.

AVRUPA’DAN YÜZDE 30 UCUZUZ

Yerli üretim makinelerin Avrupa’yla aynı kalitede olmasına karşın fiyatlarının yüzde 30 daha düşük olduğunu vurgulayan Arif Onur Kaçak “Bizim en büyük sıkıntımız ikinci el makine ithalatı... Bakanlık, 29 Haziran’a kadar buna yatırım teşvik belgesi dahi uyguluyordu. Makine sektörünün baskısıyla ağaç işleme makine sektöründe 17 üründen 10’u listeden çıktı. İkinci el olmasına rağmen yedi ürüne hâlâ teşvik veriliyor” dedi. Artık ikinci el makine ithalatının tamamen durdurulması gerektiğini kaydeden Kaçak, ikinci elin tercih edilmesinin sebebinin ‘marka’ algısı olduğunu savundu. Avrupalı firmaların gözden çıkardığı, hurdaya ayrılan 10 yaşındaki makinelerin, değerinin üç katına Türkiye’de satıldığını anlatan Kaçak “Markası var diye alıyorlar, insanlar buna aldanıyor” diye konuştu.

İkinci el makinede ithalat yasaklansın

Yeşil Mutabakat’a uygun üretim yapacak makineler konusunda sektörün hazır olduğunu ifade eden Arif Onur Kaçak “Bazı firmalarımız ürüne özel makine üretiyor. Çevreci dönüşümde biz de varız” dedi.

200 BİN AVROLUK MAKİNE ASGARİ ÜCRETE EMANET!

Ağaç işleme sektöründe bir diğer sıkıntının da makine kullanan operatörlerden kaynaklandığını vurgulayan Kaçak “Adam 100-200 bin avro para veriyor, başında asgari ücretli bir kişi var. Bu makinelerin hepsi uzaktan erişilebilir, internete bağlı ve birtakım arızalar uzaktan çözülebilirken başındaki adam onu internete bile bağlayamıyor” diyerek sektördeki insan kaynağının makine teknolojisindeki gelişmenin gerisinde kaldığı eleştirisini yaptı. Kaçak, kalifiye eleman için meslek okullarına makine-ekipman desteği verdiklerini söyledi.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...