Benzin ve motorine yine zam göründü: ABD’de stok alarmı Brent petrolü uçurdu, dolar kritik seviyeyi aştı (Güncel akaryakıt fiyatları)

Düzenleyen:
Benzin ve motorine yine zam göründü: ABD’de stok alarmı Brent petrolü uçurdu, dolar kritik seviyeyi aştı (Güncel akaryakıt fiyatları)

EKONOMİ Haberleri

Brent petrol yeniden yükselişe geçti. Geçen hafta 110 doların altına kadar gerileyen Brent petrol, ABD’nin stok verilerini açıklamasının ardından yeniden yükselişe geçti. Rusya-Ukrayna savaşı, Doların yükselmesi, Brent petrol fiyatını tetikleyerek, 114 dolar seviyesine yükseltti. 4 dolarlık artış akaryakıt fiyatlarına zam anlamına geliyor. Dolar kurundaki artışa da dikkat çeken sektör kaynakları, otogaza Perşembe gününden itibaren 36 kuruş zam yapılacağını bilgisini paylaştı. Benzin ve motorin zammı konusunda ise gözler pompada.

Uluslar arası piyasalarda Fed'in faiz artırımı ile başlayan ralli, dolar ve altın fiyatlarında hareketlilikle üst vesiyeye çıkarken, Brent petrol fiyatında da dalgalanmalar devam ediyor. Geçen hafta 104 dolar seviyesine gerileyerek akaryakıtta indirim ihtimalini güçlendiren Brent petrol, ABD'nin stok verilerindeki gerileme ve Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu jeopolitik risklerle yeniden tırmanışa geçti. Güne yükselişle başlayan, Brent, 114 dolara kadar tırmanarak önceki haftanın pik seviyesine yaklaştı. 

AKARYAKIT FİYATLARI 40 YILIN ZİRVESİNDE 

Amerikan Petrol Enstitüsü, ham petrol ve petrol ürünleri stok raporunu paylaştı. Verilere göre ABD’de stoklar 2013’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. Avrupa ülkelerinin Rusya'ya yönelik ambargo konusunda tavırlarını netleştirmesiyle hareketlenmeye başlayan Brent petrolde yükselişin devam etmesi bekleniyor. Analistlere göre, petrola en çok ihtiyaç duyulan ve 'süreç sezonu' olarak adlandırılan yoğun araç kullanımı öncesinde ABD stoklarının düşük çıkması fiyatları tetikledi. 

RUS PETROL TANKERLERİNİN KAPASİTESİ AZALTILDI 

Öte yandan Brent petrol fiyatlarını tetikleyen bir haber de Avrupa ve ABD sigorta sektöründen geldi. Moskova’ya uygulanan yaptırımları ihlal etmemek için Rus petrol tankerlerinin kapasitesini azaltma kararı alan sigorta şirketleri, Rus olmayan gemiler için de Rus ham petrolünü taşımaları durumunda benzer bir adım atmaya hazırlanıyor. 

Gelen yaptırımlara karşı çıkış yolu arayan Rusya, müşterileriyle arasındaki bağı koparmamak istiyor. Petrol tankerlerinin önde gelen yöneticilerinden Yunanistan merkezli Signal Maritime Services analisti Maria Bertzeletou, "Uluslararası deniz sigortacıları üzerinde, Rus petrolünü taşıyan dünya çapındaki nakliye şirketlerini kapsamamaları yönünde sürekli bir baskı var" dedi.

OTOGAZA ZAM GELİYOR 

Türkiye cephesinde ise tüm bu gelişmeler pompaya zam anlamına geliyor. Brent petrolün 114 dolara kadar çıkması ve dolar kurunun 16 TL’yi aşması akaryakıt fiyatlarında zam beklentisi oluşturdu. Beklenen haber ise sektör kaynaklarından geldi. Alınan son dakika bilgisine göre, otogaza Perşembe gününden itibaren geçerli olmak üzere 36 kuruş zam gelmesi bekleniyor. Benzin ve motorine zam konusunda ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Brent petrol, önceki hafta seviyesine yükselse de, dolar kurundaki artışın zam olarak pomyaya pansıması gündemde...   

25 Mayıs güncel akaryakıt fiyatları şöyle; 

İSTANBUL

Benzin fiyatı: 22,85 TL
Motorin fiyatı: 22,03 TL

ANKARA

Benzin fiyatı: 22,94 TL
Motorin fiyatı: 22,13 TL

İZMİR

Benzin fiyatı: 22,96 TL
Motorin fiyatı: 22,18 TL

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...