Petrol, dünyayı titretiyor

Petrol, dünyayı titretiyor

EKONOMİ Haberleri

Dünyada enerji krizi en üst seviyelere çıktı. Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle yapılamayan ithalat, büyük oranda Rusya'ya bağımlı olan Avrupa ülkelerini iyice zora sokarken, ABD'nin en büyük LNG ihracatçısı olan şirkette yaşanan patlama dolayısıyla gaz sıkıntısı da zirve yaptı.

Venezuela petrolü umut oldu ancak, ülkenin 1 milyon varil civarındaki petrol üretimi artırılsa dahi, Rusya'ya bir günde gönderilen 3 milyon varillik Rus petrolünün yerini doldurmak için yeterli değil. Buna rağmen Avrupa, Rusya'nın ruble ile ödeme şartına kapıyı kapatınca durum her geçen gün içinden çıkılmaz bir hâl aldı. Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı ülkelerden olan OPEC+ grubunun üretim artışı kararına rağmen yeterli ek kapasitesinin sağlanamaması, arz tarafında endişelere sebep oldu ve Brent petrol 124 dolara
kadar yükseldi. Bazı tahminlerde 130 dolarlık rakamlar telaffuz ediliyor.

MALİYETLER ARTIYOR

Petrol fiyatları yükseldikçe, ülkelerde akaryakıt fiyatları da artıyor. İngiltere'de geçen yılın bu aylarında 1,0 sterlin seviyesinde olan benzin fiyatı, son zamla 1,82 sterline ulaştı ve bir deponun maliyeti 100 sterlini buldu. Almanya'da şubatta 2,3 avroya kadar yükselen benzin bu hafta 1,95 avrodan satılıyor. ABD'de ise 1 yıl önce bir galonu (3,8 litre) 2,39 dolar olan benzin, bugün 4,89 dolara ulaşmış durumda (litresi 1,2 dolar) Türkiye'de ise doların da yükselmesiyle birlikte benzinin litre fiyatı 26,50 liraya kadar yükselirken, motorin 27,80 TL seviyesinde bulunuyor. Geçen yılın haziranında benzinin litresi 7,78 TL seviyesindeydi. Hem dolar hem Brent petrolde yaşanan yükselişin hafta sonunda yeni bir zammı getirmesi bekleniyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...