Ayçiçek yağında yüzleri güldüren gelişme! Fiyatlar artarken çiftçilerden güzel haber geldi

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Ayçiçek yağında yüzleri güldüren gelişme! Fiyatlar artarken çiftçilerden güzel haber geldi

EKONOMİ Haberleri  / İHA

İlk olarak Trakya'da görülen ve zamanla Bursa, Eskişehir gibi şehirlere de yayılan 'çayır tırtılı', ayçiçek tarlalarına zarar vermeye devam ediyor. Yetkililer ve çiftçiler önlem almaya devam ederken sevindiren bir haber Kırıkkale'den geldi. Devlet desteği ile arazisine yağlık ayçiçeği eken çiftçi, yüksek verim beklediğini ve tarlalarında zararlı tırtıl böceğinin de görülmediğini söyledi.

Ayçiçeği tarlalarında 'çayır tırtılı' korkusu yaşanırken güzel bir haber Kırıkkale'den geldi. Eskişehir, Bursa, Edirne gibi illerde ayçiçek tarlalarında alarm verilirken, yetkililer önlem almaya devam ediyor. Öte yandan, son dönemde yurt genelinde etkili olan yağışlar ise tarlaları olumlu anlamda etkiledi. Sevindiren haber ise Kırıkkale'den geldi.

Yağışların etkili olduğu Kırıkkale'de yağlık ayçiçeklerde yüksek verim bekleniyor. Karakeçili ilçesine bağlı Sulubük köyünde çiftçilik yapan Canbekdede Atay (56), devletten destek alarak 40 dönüm araziye yağlık ayçiçeği ektiğini söyledi.

Ülkenin birçok yerinde tırtıl böceği istilası yaşandığını ancak kendi tarlalarında zararlı böceklerin olmadığını belirten Canbekdede Atay, bu yılki yağışlardan dolayı yüksek verim beklediklerini belirtti.

"VERİM İYİ OLDUKTAN SONRA FİYAT ÖNEMLİ DEĞİL"

Devletten destek aldığını ifade eden Atay, "Devletimizin katkısıyla verdiği tohumla ayçiçeği önerdiler bize. Biz de ekimi yaptık, şükürler olsun bu sene iyi gitti. Emeğimizin karşılığını alacağız İnşallah. 40 dönüm araziye ektik. Komşularımıza da önerdik, onlar da ekti. Yağmur da iyi şükürler olsun. Dönümüne 200 kilo bekliyoruz" dedi.

"Artık fiyat alımı nasıl olur bilemeyiz ama verim iyi olduktan sonra fiyat önemli değil" diyen Atay, "Bizim için verim önemli. Memleketimizin kalkınması için üretim şart. Yağ krizi olduktan sonra Tarım İlçe Müdürümüz Orhan Güvenç ile beraber otururken ‘ben size tohum vereyim’ dedi. Biz tarlayı hazırladık, o zamana kadar da tohum geldi. Yardımcı oldu biz de ektik" dedi.

"İLAÇLAMAYA GEREK KALMADI"

Ayçiçekte zararlı tırtıl böceğinin de olmadığını anlatan Atay, "Son zamanlarda basında gördüğümüz ve duyduğumuza göre bir tırtıl üremesi çıktı. Şükürler olsun bizim Ayçiçekte tırtıl falan yok. Hiç ilaçlamaya da gerek kalmadı. Güzel çok şükür, yaprakları da güzel. Olmadığı da bizim için daha iyi çünkü arılar falan da ilaçlarsak ölecekti. Yazıktır onlar da sebeplensin. Ülkemizin kalkınması için de biz çiftçiler olarak üretmeye devam edeceğiz inşallah" diye konuştu.

'TIRTIL' SEFERBERLİĞİ BÜYÜYOR

Öte yandan Trakya'da binlerce dekar ekili ayçiçeği tarlasına büyük zarar veren ve başta Bursa olmak üzere Güney Marmara’da da etkisini gösteren çayır tırtılı ile mücadeleye Bursa Büyükşehir Belediyesi de katıldı.

Bursa'nın 17 ilçesinde 231 ilaçlama personeli, 343 araç ve ekipman ile sinekle mücadele çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, çayır tırtılı ile mücadele için de devreye girdi. Bursa’da 170 bin dekar alanda ayçiçeği üretimi yapılırken, çayır tırtılı popülasyonunun 6 bin dekarlık alanda görüldüğü tespit edildi. Ağırlıklı olarak Yenişehir ilçesindeki ilaçlama faaliyetlerine destek veren Tarım A.Ş. ekipleri, Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından verilen zirai ilaçlarla mücadeleyi zararlı ortadan kalkana kadar sürdürecek.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...