'Altın'dan dijital para çıkacak! Merkez Bankası altın alımında rekora koşuyor...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Altın'dan dijital para çıkacak! Merkez Bankası altın alımında rekora koşuyor...

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankasının altın alımında rekor kırmasının altından yerli ve millî dijital para çıktı. 2023 yılında dünyaya duyurulacak olan yerli dijital paranın karşılığı ‘Merkez’in altın rezervleri olacak. Hem bireysel yatırımcılar tarafından hem de dış ticarette kullanılacak olan bu dijital para ile doların ülkeler üzerindeki manipülatif gücünün kırılması hedefleniyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Türkiye bu yıl dünyada en fazla altın alımı yapan ülke oldu. Dünya Altın Konseyi ve Merkez Bankası raporlarına göre 2022 yılı başından bu yana 84 ton altın alımı yapan Türkiye, toplam rezervini 480 tona yükseltti. Altın alımında Türkiye’yi izleyen ülkeler ise; Mısır, Irak, Hindistan, Arjantin, Çin ve Rusya oldu. Merkez’in altına olan bu ilgisinin altından ise farklı bir proje çıktı...

2023 yılında yerli ve milli dijital parasını dünya sahnesine çıkarmaya hazırlanan Türkiye’nin bunun karşılığını ise Merkez’deki altın rezervine bağlayacağı belirtildi. Profesör Dr. Emre Alkin, günümüz dünyasında nakit varlıkların yerini dijital varlıkların almaya başladığını belirterek “Atılacak bu adım ile birlikte kayıt dışılığın da önüne geçilecektir. Tam anlamıyla devrim niteliğinde bir projedir. Nasıl ki bir dönem paradan 6 sıfır atıldı, Türkiye’nin yerli ve milli dijital parasını çıkarması buna benzer bir adım olacaktır” dedi.

"ESKİ DÜZEN İLE YENİÇAĞI YAKALAMAK ZORDUR"

Kripto para ile dijital paranın karıştırılmaması gerektiğini de söyleyen Alkin “Merkez Bankası’nda bu dijital paranın karşılığı olması, merkeziyetçi yapısını güçlendirecektir. Bugün İsviçre bile binlik banknotlarını dijital paraya çevirmeye başladı. Bu süreçte Türkiye’nin geç kalmayarak bu adımı atmasını oldukça yerinde bir karardır” dedi.

Kayıt dışılığın son bulması ile devletin vergi gelirlerinin de artacağını söyleyen Alkin “Yasadışı olarak kullanılan ve piyasada dönen para kontrol altına girecektir. Devletin vergi geliri artacaktır. Türkiye’nin günümüz teknolojilerine ayak uydurarak, ekonomideki gelişmelerden geri kalmaması adına bu projeleri hayata geçirmelidir. Unutmamak gerekir ki eski düzen ile yeniçağı yakalamak zordur. Dolasıyla karşılığı olan, kayıt altında tutulan ve küresel çapta gücü olan bir dijital para hem ülkeler hem Türkiye için önem arz etmektedir" ifadelerini kullandu.

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş ise “Altın bu yıl fiyat değerinin altında kaldı ve ülkeler için cazip pozisyona yükseldi. Bu durumu fırsata çevirmek isteyen ülkeler erken davranarak alım yapmaya başladı. Türkiye de bu ülkelerin başını çekti. Savaş ve kriz durumlarında talebin arttığı altında bu kez farklı bir durum yaşanıyor. Türkiye 2023 yılı içinde kendi dijital parasını dünyaya duyuracak. İsviçre, Çin ve Rusya da yerli dijital parası üzerine çalışıyor. Türkiye ve bu ülkeler eş zamanlı olarak bu projeyi lanse edecekler” dedi.

KRİPTOYU DOMİNE EDECEK

“Hem vatandaşların kullanımına açılacak hem de uluslararası ticarette kullanılacak olan bu dijital para Türkiye’nin büyümesinde ciddi rol oynayacak” diyen İslam Memiş “TÜBİTAK bu proje üzerinde mesai harcıyor. Yazılım ekibi kuruldu. Merkez Bankası’nın kontrolünde olacak olan yerli dijital para, merkeziyetçi bir yapısı olması nedeniyle güven de verecek. Bu adım küresel ticarette yeni bir sayfanın açılmasına vesile olacak” diye konuştu.

Türkiye’de 2 milyar dolara yakın kripto para hacmi bulunuyor. Yerli dijital paranın piyasaya girmesiyle buradaki hacmin de ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Öte yandan doların küresel ticaretteki gücünü zayıflatmak ve manipülatif yapısını ortadan kaldırmak adına piyasaya sürülecek olan yerli dijital paranın yeni ekonomi modelinde büyümeye ciddi destek olması da planlanıyor.

HEDEF $’IN TEKELİNİ KIRMAK

Kripto paralar devlet otoritesi ya da merkez bankası kontrolü dışında işlediği için geleneksel finans sistemi için tehdit durumuna dönüşüyor. Çünkü devletler ya da merkez bankaları tarafından kontrol edilemeyen piyasada otorite kurumların gücü azalıyor. Merkez bankaları bu durumu dijital para ile aşmaya çalışıyor. Merkez Bankası, dijital cüzdan ve transfer işlemlerini blockchain teknolojisi ile gerçekleştirecek. Böylelikle dijital paralar ile yapılan işlemlerin kayıt altına alınması hedefleniyor. Uzmanlara göre hükümetlerin çıkaracağı kripto paralar nedeniyle 10 yıl içinde doların küresel ticaretteki rezerv para statüsü kaybolacak.

'Altın'dan dijital para çıkacak! Merkez Bankası altın alımında rekora koşuyor...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...